Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi hrvatski ministri

Mogu li novi ljudi izvući Hrvatsku iz krize?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica u Vladi RH Bianca Matković potvrđena je danas u Hrvatskom saboru.

Do sada je obnašala dužnost državne tajnice u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija te glavne koordinatorice za praćenje aktivnosti vezanih uz pregovore s Europskom unijom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bianca Matković ekskluzivno za Novu TV 'HDZ je bio moja stranka i HDZ ostaje moja stranka' Slika nije dostupna Što li će Vlada danas odlučiti Odlazi li Bianca Matković u Sabor?

Bianca Matković rođena je 1974. u Villingen-Schwenningenu u Njemačkoj. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega je završila i Diplomatsku akademiju pri Ministarstvu vanjskih poslova RH. Od 2007. polaznica je poslijediplomskog specijalističkog studija 'Pravni i gospodarski okviri poslovanja u EU' na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2008. postala državna tajnica

Od 1997. zaposlena je u Ministarstvu vanjskih poslova. Od 2003. do 2008. bila je predstojnica Ureda predsjednika Vlade RH. Godine 2007. izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru, a 2008. postaje državnom tajnicom za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Iste godine preuzima i dužnost koordinatorice svih aktivnosti za izvršenje obveza u procesu pristupanja RH Europskoj uniji.

Članica je Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora HDZ-a te predsjednica Zajednica žena Hrvatske demokratske zajednice 'Katarina Zrinski'. Bila je zamjenica voditelja Središnjeg izbornog stožera HDZ-a na parlamentarnim izborima 2003. i 2007., kao i zamjenica voditelja izbornog stožera Jadranke Kosor na predsjedničkim izborima 2004. Aktivno govori engleski jezik, a hobiji su joj čitanje i glazba. 

Tomislav Ivić, novi ministar  branitelja i međugeneracijske solidarnosti

Novi ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić potvrđen je danas u Hrvatskom saboru. HDZ-ov saborski zastupnik i 30-postotni hrvatski ratni vojni invalid Tomilsav Ivić rođen je 1. veljače 1961. u Veliškovcima u općini Valpovo. Završio je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Od 1983. do 1993. radio je kao srednjoškolski profesor u Osijeku i Valpovu, te kao privatni poduzetnik.

Od 1991. uključuje se u Domovinski rat kao dragovoljac, sudjelujući u formiranju Hrvatske vojske i organizaciji obrane. Pričuvni je pukovnik Hrvatske vojske te jedan od osnivača i prvih zapovjednika 107. brigade HV-a. Kao zapovjednik 107. bojne HV-a sudjelovao je u više borbenih akcija u privremeno zaposjednutoj Baranji gdje je i ranjen.

Političku karijeru započinje 1993., kada je izabran za gradonačelnika Valpova, te tu dužnost obnaša do 2004. U Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dolazi 2004. na dužnost državnog tajnika. Na osobni zahtjev te je dužnosti razriješen 2008. godine.

U Hrvatski sabor izabran je 2007., a iduće godine izabran je i za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije na mandat od četiri godine. U Hrvatskom saboru obnašao je dužnosti potpredsjednik Odbora za obranu, člana Odbora za ratne veterane, člana Odbora za europske integracije, člana Odbora za informiranje, informatizaciju i medije te člana Savjeta za robne zalihe. Na proteklim lokalnim izborima bio je HDZ-ov kandidat za osječko-baranjskog župana.

Radovan Fuchsa, novi ministra znanosti, obrazovanja i športa

Novi ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs potvrđen je danas u Hrvatskom saboru. Radovan Fuchs, koji dolazi na čelo Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, do sada je obnašao dužnost državnog tajnika za visoko obrazovanje u tom ministarstvu.

Rođen je 5. rujna 1953. u Zagrebu. Diplomirao je na na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu, a akademski stupanj doktora znanosti iz područja toksikologije i farmakologije stekao je u Biomedicinskom centru Sveučilišta u Uppsali. Od 1980. do 1993. radio je kao istraživač i voditelj na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, a bio je i koordinator za veze s inozemstvom Toksikološke službe Glavnog sanitetskog stožera RH.

Od 1993. do 2000. obnašao je dužnost pomoćnika ministra za međunarodnu znanstvenu i tehničku suradnju u Ministarstvu znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, a u razdoblju od 1995. do 2000. bio je i član Vladina povjerenstva za sigurno rukovanje kemikalijama. Godine 2000. postaje direktor Javnoga gradskog poduzeća ZGOS. Godine 2004. ponovno se vraća u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH kao pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju, a od 2008. godine obnaša dužnost državnog tajnika za visoko obrazovanje.

Godine 2004. postao je i članom Povjerenstva za otrove Ministarstva zdravstva, ekspertom Svjetske zdravstvene organizacije iz područja toksikologije, znanstvenim savjetnikom na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada te znanstvenim savjetnikom Hrvatskog veterinarskog instituta Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Ordenom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, Orden Hrvatskog trolista te odličjem vlade Francuske Republike - Časnikom reda Akademskih palmi. Od stranih jezika engleskim i njemačkim služi se odlično, a ruskim pasivno. (Hina)

Imate li povjerenja u predloženu Vladu?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene