Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kratak rok

Ideja besplatnog obroka sviđa se svima, ali provedba je druga stvar: "Zbog loših uvjeta nismo to u mogućnosti organizirati"

Aktualno Galerija Besplatni obrok u školama: Ilustracija - 1 Besplatni obrok u školama: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Besplatni obrok u školama: Ilustracija - 2 Besplatni obrok u školama: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Besplatni obrok u školama: Ilustracija - 3 Besplatni obrok u školama: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Besplatni obrok u školama: Ilustracija - 4 Besplatni obrok u školama: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Besplatni obrok u školama: Ilustracija - 5 Galerija 1/8 >>
U školama od idućeg polugodišta za svu djecu bit će osiguran jedan besplatan obrok. Ravnateljima ostaje mjesec dana da to i organiziraju. Pomučit će se škole s premalim kuhinjama, ali i one koje ju uopće nemaju.

Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk posjetila je školu kojoj već sada kuhinja puca po šavovima. No za točno mjesec dana moraju biti spremni poslužiti obroke za svih 1000 učenika. Država od idućeg polugodišta financira jedan besplatan obrok u osnovnim školama - ovisno o mogućnostima, topli ili hladni. Za ravnateljicu organizirati išta, to je kratak rok.

"Ova blagavaonica može istovremeno primiti s dodatnim stolovima 100 djece, a mi već sada 220 ručkova kuhamo. Eventalno bismo mogli, ali sa strahovitim rastezanjem, davati mliječne obroke koji nisu u toj cijeni od 10 kuna, onda će me pitati roditelji zašto oni tamo imaju ručkove, a mi tu nemamo. Znači prekratko je vrijeme provedbe", rekla je Jadranka Salopek, ravnateljica OŠ Ante Kovačića u Zagrebu.

Grad Zagreb je krenuo u organizaciju. Od ravnatelja traže trenutačno stanje u školama - koliko djece želi obrok i ima li za to prostora.

"I što možemo sa trenutnim stanjem, s novim zapošljavanjem? To se do 9. siječnja ne može, znači mi bi tek mogli u rujnu napraviti nekakvu nadogradnju kuhinje i slično", kaže ravnateljica.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 RASPRAVA U SABORU Djeca gladuju dok pršte optužbe za licemjerje: ''Kako možete obećati nešto za što već u startu znate da nije provedivo?''

Sama ideja besplatnog obroka sviđa se svima.

"Mislim da je super da sva djeca kvalitetno jedu u školi, to je kuhani obrok, zadovoljna sam s tim", rekla je Valentina iz Zagreba.

U Hrvatskoj oko 15 posto matičnih škola i još 60 posto područnih nema kuhinju. Primjera ima i u Dubrovniku, kao i u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"Nažalost zbog loših prostornih uvjeta nismo u mogućnosti organizirati prehranu za naše učenike. Čekamo daljnje upute naše županije", rekla je Dubravka Menjak, ravnateljica OŠ Supetar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna (Ne)prolazak amandmana Raukar-Gamulin nezadovoljna jer Vlada nije prihvatila njihov prijedlog: "Ta nam je služba neophodna"

U Primorsko-goranskoj županiji kažu da sve škole imaju kuhinju i spremne su, a u osječko-baranjskoj učenici već pet godina imaju besplatan obrok. Upravo zbog takvih razlika po županijama, država uskače s 544 milijuna kuna. Za problem s kuhinjama - nema brzog rješenja. Ministar kaže da se ionako kreće u nadogradnju škola kako bi sve mogle raditi u jednoj smjeni.

"Oko 2 i pol milijarde kuna je na raspolaganju , natječaj će krenuti od sljedeće godine, pri čemu će se škole raditi na način i da u svakoj školi bude prostor gdje će se moći pripremiti hrana", objasnio je Radovan Fuchs, ministar obrazovanja.

Plan je izgraditi nove škole do 2028. godine. Onima koji se danas muče s time kako organizirati prehranu za 1000 učenika - to su daleka obećanja.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene