Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Inspekcija zabranila rad Karlovačkoj pivovari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inspekcija zaštite okoliša privremeno je zabranila Karlovačkoj pivovari proizvodnju piva, odnosno korištenje postrojenja za fermentaciju, zbog kojih je došlo ili može doći do znatnijeg onečišćenja okoliša.

Pred istražnim sucem, inače, danas je ispitana i peta osumnjičena osoba za trovanje umirovljenika. Privremena zabrana traje do otklanjanja nepravilnosti, odnosno dok Karlovačka pivovara ne osposobi uređaj za rekuperaciju ugljičnog dioksida (CO2).

Pročitajte i ovo Državni inspektorat i kazne; ilustracija - 1 Skup Uskrs Kažnjeni zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura Ilustracija Užas u Crikvenici Zabranjen rad skloništu za životinje: Držali pse bez uvjeta i zarađivali, inspekcija nije reagirala godinama

Zabrana je donesena na temelju članka 67. stavak 1 podstavak 2. Zakona o zaštiti okoliša.

Iz Karlovačke pivovare 23. veljače ispuštena je velika količina
ugljičnog dioksida što je imalo za posljedicu smanjenje količine kisika u zraku u usjeku potoka Grabica, pa je upravo zbog te visoke koncentracije ugljičnog dioksida došlo do gubitka svijesti Zdravka Martinovića, (koji je uz potok šetao psa, koji je uginuo), a potom i do teškog oštećenja njegova organizma. 

Martinović se nalazi u komi.

U Istražnom centru Županijskog suda u Karlovcu danas je saslušana i peta osumnjičena osoba iz Karlovačke
pivovare, a sutra je zakazano ročište na kojem će biti ispitan i
predstavnik Uprave Pivovare kao osumnjičene pravne osobe, priopćila je glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu Alenka Laptalo.

Na istražnom ročištu Županijskog suda u Karlovcu danas je preslušana glavna tehnologinja Marija Tufeković koja nije saslušana 7. ožujka kad i četvero ostalih osumnjičenika, jer ju policija, kako je tada rekao načelnik Ureda načelnika PU-a Boris Kozjan, nije sprovela na saslušanje "zbog visokog stupnja trudnoće".

Branitelj osumnjičenice izvijestio je poslije sud da je ona
zdravstveno sposobna za saslušanje, rekla je Laptalo.

Za sutra je zakazano ročište na kojem će biti ispitan predstavnik osumnjičene pravne osobe, a to je, po odluci predsjednice Uprave Monuiqe Peters dostavljenoj sudu, članica Uprave Snježana Vukelja-Štamfar, doznaje se od glasnogovornice Laptalo.

Tehnički direktor Pivovare Gabor Ligeti, glavni inženjer Slaven
Siladić, zamjenik voditelja Proizvodnje Marinko Kovačević te
voditeljica Odjela sigurnosti na radu i zaštite okoliša Zrinka Odrčić, saslušani su 7. ožujka i pušteni.

Nakon toga je Općinsko državno odvjetništvo, na temelju predistrage i izjava četvero osumnjičenika, podiglo 8. ožujka istražni zahtjev za teško kažnjivo djelo protiv opće sigurnosti u kojem piše da "postoji osnovana sumnja da je potkraj studenog 2006. u Karlovcu osumnjičeni Ligeti naložio trajno ispuštanje kroz odvodni ventil ugljičnog dioksida koji nastaje vrenjem."

Također je navedeno da je osumnjičeni glavni inženjer Siladić organizirao proces tako da se sav ugljični dioksid koji je nastajao i koji je služio u fermentaciji ispušta iz fermentora u kanal za odvodnju otpadnih i oborinskih voda, kroz koji je otjecao izvan kruga Pivovare, sve do Pivarskog potoka, a osumnjičeni Zrinka Odrčić, Marija Tufeković i Marinko Kovačević dopustili su nastavak proizvodnje na taj način, navodi ODO.

Zbog svega navedenog 23. veljače 2007. ispuštena je velika količina ugljičnog dioksida pa se u usjeku potoka smanjila količina kisika u zraku. Kad je Zdravko Martinović, koji je uz potok šetao sa psom, došao do tog mjesta, zbog visoke zasićenosti ugljičnim dioksidom pas je uginuo, a Martinović je izgubio svijest te je zbog niske razine kisika teško oštećen njegov organizam", dodaje se.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene