Što bi oni napravili da ne prime plaću četiri mjeseca? To pitanje postavili su novinari Dnevnika Nove TV vladajućim i oporbenim političarima.


Iako je neisplata plaća kazneno djelo, za to kao da nitko i ne mari. Čak ni država, koja u slučaju tvornice Motori i dizalice ne plaća svoje radnike i sama krši vlastiti zakon. Upravo zato Dnevnik Nove TV pitao je vladajuće i oporbene političare što bi oni napravili da su u koži onih koji čak četiri mjeseca nisu dobili radom zarađeni novac.

Vezani članci Pravosudni policajac slučajno se propucao u zgradi riječkog suda (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) Operiran pravosudni policajac koji se slučajno propucao na Županijskom sudu u Rijeci Slika nije dostupna Ministri pozitivno ocijenili rad Vlade u protekle tri godine

„Pitao bih vlasnika da mi isplati plaću, posebno ako sam radio“, izjavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Upravo to napravili su i radnici Motora i dizalica u Rijeci, ali bez rezultata. Samo što je u njihovom slučaju poslodavac – država, koja je neisplatu plaća proglasila kaznenim djelom.

"Kerum, Karamarko u dvije godine dva puta su bili u Saboru, a plaća im je 17 tisuća kuna i nitko ne traži od njih zašto nisu na radnom mjestu", podsjetila je Nova TV na izjavu radnika Motora i dizalica Božidara Perišića. Zastupnika koje je spomenuo ni danas u Saboru nije bilo, iako im plaća uredno sjeda na račun.

"Političko djelovanje nije samo u sabornici, ono je i vani, u pozadini. A ovo što ste rekli stoji, ja ne odobravam da itko radi, a ne dobije plaću“, odgovorila je zastupnica Nevenka Bečić. Na pitanje ekipe Dnevnika Nove TV kako bi njoj bilo da joj plaća nije sjela, spremno je odgovorila: „Meni se to ne bi desilo jer ne bih nikad radila za onoga tko me neće platiti za moj rad".

Riječka tvornica Motori i dizalice u štrajku

Život bez plaće, priznali su dalje na saborskim hodnicima, njima je nezamisliv. "Više puta si čovjek postavi pitanje kako bi se ponašao na njihovom mjestu i kako bi razvukao od prvog do prvog tu plaćicu ili ako ne dobiješ plaću. Vrlo teško, bez obzira što smo svi mi u boljem imovinskom statusu nego su ti radnici", izjavio je Ivan Šuker.

"Nijedne kune sad ne mogu uštedjeti, niti jedne. A kada ne bi primio plaću 4 mjeseca, ne znam, ne znam…to je…jednostavno…kako bi se snalazio? Možda bih potražio posao vani", sa zamuckivanjem je odgovorio Boro Grubišić. No, zamuckivanju tu nije bio kraj. "Ne daj, Bože! Evo, to je najkorektniji ljudski odgovor. I ja imam kredit, pa pola plaće odlazi na kredit. Jednostavno čovjek ne može zamisliti da dođe u takvu situaciju", odgovorio je Darko Milinović.

Što misle, mogu li što oni učiniti da pomognu u slučaju, poput riječkoga? Grubišić smatra da bi zbog tog problema sram trebalo biti izvršnu vlast, a slično je istaknuo i Lesar.

"Da svih 151 zastupnika ode u Rijeku, u tvornicu, u Vladu, na onu stranu Markova trga - ma ništa se neće moći promijeniti", smatra Lesar. A s obzirom da je na crnoj listi neplatiša i država, za što je jučerašnji prosvjed u Rijeci tek jedan primjer, čudi odgovor koji je Nova TV dobila od ministra financija Borisa Lalovca.

"Ja sam jučer to vidio i ja sam iznenađen. Svakako država mora biti primjer da isplaćuje svojim ljudima plaću", kaže Lalovac. Problem je to koji, očito, ne znaju riješiti.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook