Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaju u štrajku

Pirotehničari dali krv, podršku im pružaju i braniteljske udruge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici petnaestak braniteljskih udruga sa zagrebačkog područja danas su došli podržati štrajk pirotehničara koji su se, zahtjevajući potpisivanje kolektivnog ugovora, okupili u šatorskom logoru na Trgu Franje Tuđmana.

Udruge iz Domovinskog rata podupiru pirotehničare u svim njihovim zahtjevima, jer su i oni uglavnom bili branitelji, poručili su predstavnici udruga štrajkašima koji već četvrti dan prosvjeduju u središtu Zagreba.

'Vas treba zaštititi jer dajete živote da naša djeca slobodno hodaju Hrvatskom', kazao je jedan od okupljenih branitelja ističući da poslodavci rade protiv pirotehničara u dosluhu s politikom. Od vlasti su zatražili da prava pirotehničara zaštite posebnim zakonom, jer rade izuzetno opasan i važan posao.

Predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Grada Zagreba Mirko Ljubičić Šveps pirotehničarima je uz podršku u štrajku ponudio i pomoć u hrani i piću, naglašavajući da moraju biti jedinstveni i ustrajni. 'Političkim elitama treba jasno poručiti da se ne zaje...', kazao je Ljubičić.

Pročitajte i ovo Radnici Luke Zadar u štrajku - 1 štrajk do daljnjega Radnici Luke Zadar u očaju: "Da nisam kod roditelja, ne bih preživio mjesec" Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja

>> Pirotehničari štrajkaju, traže veće plaće

Uz branitelje, pirotehničare je došao podržati i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, naglasivši da su 'kola krenula nizbrdo' kada je država razminiravanje odlučila prepustiti privatnim tvrtkama. 'Poslodavci sada prijete da će radnu snagu dovoditi iz vana. Pa neće valjda mine micati oni koji su prije postavljali', kazao je Sever. Dodao je i da za pirotehničare rat nije gotov dok se iz Hrvatske ne ukloni i posljednja mina te da je žalosno da za taj posao zarađuju manje nego da 'sade maćuhice'.

Na skupu se čulo i da pirotehničari u privatnim tvrtkama, čiji vlasnici ostvaruju veliku dobit, rade bez potrebne zaštitne opreme, u vrlo lošim uvjetima.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković kazao je da će podrška branitelja podići moral štrajkašima, koji ne namjeravaju odustati do potpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Sindikat potom planira i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora, ali i pritisak na državu kako bi se pridržavanje odredbi kolektivnog ugovora uvelo u natječajnu dokumentaciju pa poslodavci koji ga ne žele poštivati ne bi mogli niti konkurirati za poslove. 'Za radnike tražimo ono što trebaju dobiti, a poslodavci neka se takmiče tko je sposobniji u organizaciji, a ne tko će više skinuti plaće', kazao je tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš. (Hina/T.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene