Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula zatražio je od Europske komisije dodatna sredstva za hrvatske maslinare zbog prijetnje zarazom bakterijom xylella fastidiosom, koja je uvezena u EU i zbog koje će biti posječeno 11 milijuna stabala na jugu Italije, priopćeno je iz njegova ureda.


Za ovu smrtnosnu zarazu nema adekvatnog lijeka i ona se nezaustavljivo širi, zbog čega je Picula pozvao Europsku komisiju da odobri dodatni sredstva maslinarima kako bi se barem djelomično ublažili golemi financijski gubici maslinara i uljara u prošloj godini. Uz to je potrebna i učinkovitija mjera kontrole uvoznih proizvoda.

Vezani članci Humanitarna pomoć - 1 EU daje globalno rješenje za COVID-19 Prvi govor o stanju EU-a Ursule von der Leyen Ursula von der Leyen najavila važne novosti u borbi protiv korone, ali i za dostojanstvo rada: ''Nekima se ne isplati raditi''

"S obzirom na to da bolest prenose kukci, ugroženi su maslinici susjedne Hrvatske i ostalih mediteranskih zemalja", rekao je Picula u Strasbourgu.

Istaknuo je da je bolest maslinove muhe lani već dovela do pomora proizvodnje u Hrvatskoj koja je iznosila svega 10-15 posto prosječne godišnje proizvodnje. Uz zaostale kukuljice maslinove muhe i širenje bolesti paunovog oka, prognoze su jednako loše i za ovu godinu", zaključio je Picula.

Iz Komisije su poručili da će pronaći način kako financijski pomoći maslinarima, kroz programe ruralnog razvoja ili Horizon 2020. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook