Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovisni o maržama

Petrol nakon Vladine intervencije u cijenu goriva: "Ako se nastave ovi uvjeti, bit ćemo primorani poduzeti određene mjere"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon što je Vlada donijela uredbu o cijenama goriva, kojom se najviše maloprodajne cijene sljedećih sedam, Petrol je sazvao press konferenciju. Ističu da se treba pronaći rješenje kako bi se preživjela energetska kriza.

Cilj Petrolove press konferencije bio je priopćiti i prikazati niske vrijednosti naftnih derivata, neodrživost mjera te ekonomsku štetu koja se nanosi Grupi Petrol kao distributeru naftnih derivata.

Povodom aktualne Uredbe, svakom litrom prodanog goriva stvara se gubitak od 0,7 do 1,7 kune po litri. Predsjednica uprave Petrol d.d., Ljubljana, Nada Drobne Popović nakon sastanka je izjavila kako se nada rješenju koje će ponovo dovesti do nastavka održivog poslovanja Petrol d.o.o. Zagreb i ravnomjernog raspoređenja tereta na sve dionike.

"Mi već 12 mjeseci pregovaramo. Situacija u Hrvatskoj nam ne odgovara. Hrvatska regulacija predstavlja nam velike probleme. Nama je jasno da su cijene jako visoke, ali Petrol nema vlastite rafinerije. Mi smo ovisni o maržama koje dobivamo. Našli smo se u situaciji da se uvjeti cijelo ljeto ne mijenjaju", rekla je Drobne Popović.

"Moramo pronaći rješenje - i za trgovce. Moramo preživjeti energetsku krizu", ističe Drobne Popović.

"Mi smo odgovorni i za plaće za naše zaposlene, kojih je u Hrvatskoj preko 2000. Naša je odgovornost da oni budu uzdržani", zaključila je Drobne Popović.

Priopćenje Petrola prenosimo u cijelosti.

"Petrol d.o.o. Zagreb, primoran je raditi s velikim gubitcima te snosi sav teret takve regulacije, iako prihodi Državnog proračuna RH od prodaje naftnih derivata cijelo vrijeme ostaju praktično nepromijenjeni. Na današnjem sastanku u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, uprava Petrola dobila je priliku prezentirati situaciju u kojoj se nalazi zbog uredbe o ograničavanju maloprodajnih cijena naftnih derivata, koja je donesena od strane Vlade RH.

Povodom aktualne Uredbe, svakom litrom prodanog goriva stvara se gubitak od 0,7 do 1,7 kune po litri. Predsjednica uprave Petrol d.d., Ljubljana, Nada Drobne Popović nakon sastanka je izjavila kako se nada rješenju koje će ponovno dovesti do nastavka održivog poslovanja Petrol d.o.o. Zagreb. Petrol grupa je svjesna tereta svjetske krize za građane, ali upozorava, da ne mogu samo distributeri nositi teret niskih cijena naftnih derivata te očekuje da će ovime biti proporcionalno raspoređeno na sve dionike.

Pročitajte i ovo Ilustracija KAZNENA PRIJAVA Na račun firme kupio 10.000 litara goriva, imao i pomagače: Policija objavila detalje

Koliko je velika uloga Grupe Petrol u RH pokazuju i same brojke od 1996. godine do proširenja 2021. godine kad joj se pridružilo društvo Crodux derivati dva d.o.o. U Hrvatskoj Petrol d.o.o. Zagreb trguje naftnim derivatima, ostalim proizvodima od nafte, ukapljenim naftnim plinom i ostalim energentima, kao i trgovačkom robom.

Poslovanje se odvija putem 202 benzinske postaje s ukupno 2266 zaposlenih. Grupa Petrol na svim se tržištima na kojima posluje dosljedno pridržavala uputa nadležnih institucija te je do sada iznijela sav teret regulacije, a uz to tijekom svog poslovanja u 2021. godini uplatila u Državni proračun Republike Hrvatske 3.921.925.077,16 kuna odnosno cca. 520.528.910,63 eura, a tijekom 2022. godine do kraja rujna uplate iznose 2.945.609.267,91 kuna odnosno cca. 390.949.534,53 eura.

Primorani poduzeti određene mjere

U posljednjih pet godina Grupa Petrol je u RH provela i investicijska ulaganja u visini od 276,7 milijuna eura. Kao kompanija koja brine o društveno odgovornom poslovanju koja zapošljava više od 6000 zaposlenika u regiji i skoro 2300 u Republici Hrvatskoj, ako se nastave ovi uvjeti poslovanja, Grupa Petrol će biti primorana poduzeti određene mjere.

U prva tri mjeseca 2022. godine Grupa Petrol, kao i sve tvrtke posljednjih godina, suočila se s turbulentnim događanjima na svjetskim gospodarskim i energetskim tržištima. Kao i u 2021. godini, i u prvom tromjesečju 2022. godine nastavila je težiti optimizaciji troškova i poslovnoj racionalizaciji i prilagodila je ponudu aktualnim uvjetima.

Grupa Petrol u RH dostiže 44 postotni i tržišni udjel u količinama pri prodaji naftnih derivata (izvor: Eurostat/ Supply, transformation and consumption of oil and petroleum products, vlastiti preračun), kao i 57,6 postotni tržišni udjel u količinama prodaje ukapljenog naftnog plina za industriju, promet i ostale potrebe (izvor: Energija u Hrvatskoj / Godišnji energetski pregled 2020, vlastiti preračun), te je tako pored trgovačkog društva INA-Industrija nafte d.d. Zagreb ključna za opskrbu naftnim derivatima tržišta RH.

U RH Grupa Petrol je prisutna također na projektima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Vjetroelektrana Glunča, dostatna za opskrbu gotovo 15.000 prosječnih domaćinstava električnom energijom te Vjetroelektrana Ljubač, dostatna za opskrbu električnom energijom gotovo 30.000 prosječnih domaćinstava.

Dakle, vjetroelektrane proizvode električnu energiju koja je dovoljna za opskrbu prosječnih 45.000 domaćinstava. U izgradnji se nalaze tri solarne elektrane, Suknovci, Vrbnik i Pliskovo, a koje se planiraju pustiti u pogon tijekom 2023. godine.

Grupa Petrol posjeduje u RH 66 elektro punionica za punjenje električnih vozila, ima zakupljena tri skladišta naftnih derivata (Zadar, Zagreb-Žitnjak i Ploče), pet skladišta za ukapljeni naftni plin (Sv. Križ Začretje, Unešić, Banići, Divoš i Kukuljanovo) te ima tri koncesije za zemni plin u sklopu vlastitog trgovačkog društva Zagorski Metalac d.o.o. s 18.000 aktivnih priključaka", zaključili su u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zamrznuti iznosi Mali distributeri reagirali na Vladinu intervenciju u cijene goriva: "Milijunske štete plaćat će porezni obveznici"

Podsjetimo, Vlada je donijela uredbu kojom se najviše maloprodajne cijene sljedećih sedam dana ograničavaju cijene goriva. Cijene sada iznose: 10,72 HRK/l za benzinsko gorivo, 12,30 HRK/l za dizelsko gorivo, 8,49 HRK/l za plavi dizel, 13,94 HRK/kg za UNP za boce, 10,01 HRK/kg za UNP za spremnike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene