Obavijesti Pretražite Navigacija
Zamrznuti iznosi

Mali distributeri reagirali na Vladinu intervenciju u cijene goriva: "Milijunske štete plaćat će porezni obveznici"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Srecko Niketic/Pixsell
Današnjom Uredbom Vlade o maloprodajnim cijenama goriva i ponovnim zamrzavanjem cijena goriva na sedam dana, Vlada je ponovno prisilila male distributere na prodaju goriva s minusom i to u iznosu od čak jedne kune po litri, poručili su mali distributeri. Navode da su podnijeli ustavnu tužbu kako bi se zaštitili.

Mali distributeri reagirali su na Uredbu Vlade kojom su na tjedan dana ponovno zamrznute cijene goriva.

Navode da su podnijeli ustavnu tužbu za zaštitu svojih prava i upozoravaju da nam zbog umjetnog reguliranja cijena goriva i uplitanja Vlade u tržište prijeti francuski scenarij.

"Današnjom Uredbom Vlade RH o maloprodajnim cijenama goriva i ponovnim zamrzavanjem cijena goriva na sedam dana, unatoč snažnom poskupljenju dizelskog goriva na svjetskom tržištu, Vlada RH je ponovno prisilila male distributere na prodaju goriva s minusom i to u iznosu od čak jedne kune po litri", navode u priopćenju.

Mali distributeri goriva upozoravaju kako će zbog Vladinih intervencija u tržište goriva i energetske krize u kojoj se nalazimo, neminovno doći do nestašice goriva ukoliko se nepromišljena energetska politika nastavi.

"Vlada dodatno destabilizira tržište energenata"

Dodatno, poručuju kako donošenjem ishitrenih odluka svakih 7 ili 14 dana i to ponedjeljkom prije promjene cijene, Vlada dodatno destabilizira tržište energenata ne shvaćajući da intervencijom ne spašava nikoga već dodatno otežava izlazak iz energetske krize.

"Mnoge zemlje odustale su od restriktivnih modela ograničenja cijena, uključujući Sloveniju, Mađarsku, Austriju i ostale koje su shvatile da uplitanje u tržišno gospodarstvo može biti samo kratkoročna, interventna mjera, a ne energetska politika, što svjedoči i primjer Francuske koja se zbog uplitanja vlade u gospodarstvo dovela u situaciju nestašice dizelskog goriva i uvođenja ograničenja točenja na benzinskim postajama", ističe Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih distributera goriva.

Dodaje kako su se mali distributeri nudili kao partner Vladi RH u iznalaženju najboljeg rješenja za sve, ali bez odgovora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Čeka se vladina odluka Velik udarac na kućne budžete: Gorivo bi moglo poskupjeti, dizel pogotovo

"Situacija na energetskom tržištu je delikatna i iznimno složena. Vlada jednostrano odlučuje o tržištu o kojem zna vrlo malo i nije svjesna posljedica odluka koje donosi. Odluke nisu samo štetne za hrvatski narod već su i protuustavne. Umjetnim reguliranjem cijena i uplitanjem Vlade u tržište dostići će nas francuski scenarij. Osim toga, prošla je godina dana u kojoj smo imali interventne cijene naftnih derivata, a inflacija i dalje divlja. Vlada obmanjuje narod tvrdeći da intervencijama u cijene goriva smanjuje inflaciju", upozorava Miljavac.

"Kunu po litri poklanjat će distributeri"

"Bez vlastite krivnje ili lošeg upravljanja mali distributeri dovedeni su pred zid. U vremenima velike inflacije i energetske krize, Vlada RH je ograničila cijene goriva i prisilila male distributere da prodaju gorivo ispod cijene ili za zaradu iz koje ne mogu pokriti ni osnovne troškove", navode u priopćenju.

Pročitajte i ovo Benzinska postaja, ilustracija STRAHOVIT RAST NA TRŽIŠTU Hoće li cijene dizela eksplodirati? Mali distributeri najavili tužbu Ustavnom sudu: "Ima tvrtki koje se zatvaraju, neki su blokirani"

"Pritom, Vlada nije uzela u obzir da mali distributeri nisu u poziciji trgovaca koji ograničenje cijene određenih proizvoda mogu namiriti iz zarade na drugim proizvodima, već su im energenti primarni proizvodi koje prodaju", dodaju.

"Vlada ne može cjelokupan teret krize selektivno prebaciti na jednu industrijsku granu. Umjesto da država na sebe preuzme dio tereta krize, kunu po litri poklanjat će distributeri goriva istovremeno generirajući milijunske gubitke. Više nemamo nikakvih mogućnosti osim da tražimo pravnu zaštitu pred mjerodavnim sudovima. Stoga smo podnijeli ustavnu tužbu kako bi zaštitili svoje dostojanstvo kao poduzetnici, ali i svoj kapital te očuvali budućnost naših tvrtki. Nažalost, na kraju će milijunske štete ponovno plaćati porezni obveznici koje je Vlada 'spašavala' nepromišljenim intervencijama u cijene goriva", zaključuje Miljavac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene