Dug Petrokemije novi je razlog za svađu na relaciji MOST- HDZ.


HDZ-ov tehnički ministar prometa ne slaže se s odlukom tehničkog ministra gospodarstva kako bi dug kutinske tvrtke trebalo riješiti zalogom dionica crikveničkih hotela Jadran. I dok političari prebacuju loptice, sindikalisti s obje strane upozoravaju - uvučeni smo u predizbornu kampanju.

Vezani članci Zapalile se opasne kemikalije u španjolskoj petrokemiji (Foto: AFP) Gori petrokemija u Španjolskoj, naređena evakuacija, očekuje se proglašavanje izvanrednog stanja Željko Klaus, V. D. ravnatelja Sindikata EKN-a (Foto: Dnevnik.hr) "Vjerujem da će Petrokemija stati na noge i da radnici više ne budu proglašavani uhljebima"

Opet iskri na relaciji MOST-HDZ. Ovog puta zbog 200 milijuna teškog duga Petrokemije prema dobavljačima plina. MOST je htio žrtvovati hotele u Crikvenici da spasi kutinsku tvornicu.

"Mi smo se jučer čuli, pitao me je li to moj stav ili je to stav HDZ-a, ja sam rekao da je i mi smo imali korektan razgovor kao i nebrojeno puta do sada", istaknuo je u utorak tehnički ministar prometa Oleg Butković.

"Ja mislim da je Oleg Butković u tom trenutku govorio u svoje ime, jer u ime HDZ-a nitko se nije protivio kad je bilo pripremano ni niti na užem kabinetu", rekao je na to Butkovićev kolega u Vladi, Tomislav Panenić (MOST).

Butković uvjerava kako nakon izlaska iz stečaja Jadran s 850 zaposlenih posluje sve bolje. Zalaganje za hotele iz njegove izborne jedinice, tvrdi, nema nikakve veze s izborima. "Da se ne događaju izbori 11. rujna isto tako bih reagirao", uvjerava Butković.

Panenić, međutim, vraća lopticu. "Ja bih prije rekao da je to vezano za ovu preidzbornu kampanju pa je to tema koju netko može koristiti u tom smislu", smatra on.

No, ako "kihne" Petrokemija - bolesna je cijela Kutina. Direktor tvornice uvjeren je da će država pronaći rješenje.

"Ja mislim da će vlasnik naći odgovarajuće rješenje za taj kolateral, a da li će to biti Jadran, Crikvenica ili nešto treće, mislim da u tom trenutku vlasnik ima kvalitetno rješenje", kaže Nenad Zečević, predsjednik Uprave Petrokemije.

Tvrdio je to i tehnički premijer Tihomir Orešković kada je iz Kutine krajem srpnja problem Petrokemije obećao riješiti u roku od mjesec dana. Danas uvjereava - sve će biti jasno do kraja tjedna.

"Na kraju ovaj Jadran.doo neće biti dio solucije, nego ćemo naći drugi način gdje ćemo nuditi jamstvo", poručio je Orešković.

Prozivke su brzo stigle iz oporbe. "Štogod HDZ takne upropaštava, propadne, mi ćemo znati to riješiti, sigurno ne zalaganjem dionica Jadrana", naglašava šef oporbe Zoran Milanović.

Za sindikaliste na moru, ali i kopnu - stvar je jasna. 'U svakom slučaju smo dio predizborne kampanje', smatra Davor Rakić, glavni povjerenik sindikata EKN.

Nepuna tri tjedna prije izbora - na potezu je tehnička vlada.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju