Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kažnjavanje u parlamentu

''Petkaši' stvaraju dojam da u Saboru sjede dokoličari'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski parlament razmišlja o uvođenju novčanih kazni za parlamentarce koji ne dolaze na sjednice. HDZ-ov Ivan Jarnjak uveo bi to i u hrvatski sabor, oporba je ipak opreznija. Naša sabornica uglavnom je puna petkom, kada se glasuje.

'Svi ostali članovi se nalaze na sjednici, on se ispričao radi neodgodivih obveza', tako je Vladimir Šeks ispričao svog kolegu Sesvečena, jer je izostao sa sjednice Odbora za Ustav. A da su izostanci sa sjednica Odbora i plenarnih sjednica učestali, priznaju i sami zastupnici. 'Jedna nezanemariv dio zastupnika svoje zadaće pre, rekao bih, neodgovorno ili olako shvaća i na taj način sve nas koji pokušavamo svoju plaču zaraditi pošteno dovodi u nezgodan položaj', smatra Goran Beus Richembergh.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

Europski parlament razmišlja o uvođenju novčanih kazni za parlamentarce koji ne dolaze na sjednice. Potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak to bi uveo i u Hrvatskoj. 'Ja sam u Saboru uglavnom prvi, i na svakoj sam sjednici i ja to jako pozdravljam i bilo bi dobro da onaj tko ne dolazi ne može dobiti novac', ističe Jarnjak. SDP smatra da kažnjavati trebaju birači. 'Ukoliko procjenjujete da neka stranka ima zastupnike, koji ne odrađuju kvalitetno svoj posao, sljedeći put nemojte za nju glasati', kaže SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras.

Popis razloga za opravdani izostanak, nije dug. 'Koji bi razlog mogao biti osim bolesti ili nešto neodgodivo ima na terenu sa svojim biračima, to moramo poštivati, ali u principu na sjednici se mora biti', ističe Jarnjak. Izostanci su rijetki petkom, jer tada treba dizati ruku. 'Ona manjina koju ja zovem 'petkaši', jer dođu samo na glasovanje kvari prosjek svima i stvara jedan dojam da u Hrvatskom saboru sjede samo ljudi koji su dokoličari', zaključuje Richembergh. Zasad zastupnici imaju samo odgovornost prema stranci, odgovornosti prema biračima tek se trebaju naučiti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene