Obavijesti Pretražite Navigacija
Kazne i do 50 tisuća kuna

Doznajemo koliko je pesticida u voću i povrću na hrvatskim tržnicama: ''Tu znamo ljude, znamo gdje su''

Pesticidi u voću i povrću (Foto: Dnevnik.hr)
Pesticidi u voću i povrću (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Dnevnik Nove TV doznaje kakvo je stanje s pesticidima u hrvatskoj hrani. Većina voća i povrća medicinski je ispravna i nije opasna po zdravlje, no treba biti na oprezu.

Na zagrebačkom Dolcu vjeruje se onima kod kojih se stalno kupuje.

Pročitajte i ovo Nevrijeme uništilo urod poljoprivrednicima - 4 Cijene samo rastu Trešnje, jagode, lubenice... Poljoprivrednici očajni, poplave i tuča uništili su im trud: "To nema smisla više ni raditi" Sezona vrtova - 2 sezona rada u vrtu Hoće li zbog sve skupljeg gnojiva biti manje domaćeg povrća?

''Tu znamo ljude, znamo gdje su, bili smo kod njih doma. To je jedini način“, komentirale su na zagrebačkom Dolcu majka i kći na koji način biraju na kojem će štandu kupovati.

Domaće ili iz uvoza, uvjereni su, ne može biti i bez pesticida. Ipak nedopuštenih količina gotovo da nema. Od 630 uzoraka - 418 bilo je bez ostataka pesticida. U 206 su nađeni, ali dopušteni ostaci, a u 6 je nađena prekoračena razina.

U laboratoriju na zavodu Andrija Štampar samo komadić voća dovoljan je da bi se pomoću suvremene aparature vidjelo sadrži li nedopuštene tvari.

''Možemo reći da u većini slučajeva su uzorci unutar dozvoljenih granica, a to znači da su zdravstveno ispravni. Ostaci pesticida mogu tjecati na ljudsko zdravlje, kratkotrajno, ali i dugoročno“, rekla je Dr. Sc. Gordana Jurak sa zavoda Andrija Štampar.

''Najviše djeluju na endokrini sustav, a mogu djelovati i kancerogeno, ali i mutageno“, objasnila je Jurak.

Strože i ozbiljnije kontrole, najavljuje ministar poljoprivrede.

"Nadam se već od 1.1.2019. da ćemo imati državni inspektorat, po meni još bolje i kvalitetnije rješenje, sve bitne inspekcije za poljoprivredu i ekonomske segmente na jednom mjestu“, rekao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Za neposlušne proizvođače predviđene su kazne. Prošle ih je godine kažnjeno osam.

Za proizvođače koji pesticide ne koriste na način na koji treba, ili još gorem koriste one koje se uopće ne bi smjelo, zakon je predvidio kazne, i to od 30 do 50 tisuća kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene