Organska hrana/Ilustracija (Foto: AFP)
Organska hrana/Ilustracija (Foto: AFP)

Mnogima je poznato da je prehrana temeljana na organskoj hrani dobra za zdravlje. Međutim, može li organska hrana – tj. hrana prilikom čijeg uzgoja nisu korištena umjetna gnojiva, pesticidi i steroidi za rast – zaista smanjiti rizik od pojave tumor? Autori nedavno objavljene studije pet su godina pratili zdravstveno stanje 68.946 ljudi kako bi došli bliže odgovoru na to pitanje.


Ljudi koje su autori pratili podijeljeni su u tri skupine: ljudi koji ne jedu organsku hranu, ljudi koji ju ponekad jedu, i ljudi koji većinom jedu organsku hranu.

Je li smanjene pojava određenih tumora uzrokovano prehranom?

Onkolog dr. Dale Shepard nije sudjelovao u istraživanju, ali tvrdi da je ono pokazalo da se zbog organske prehrane smanjuje rizik od pojave odrađenih tumora.

"Otkrili su da su pacijenti koji su većinom jeli organsku hranu obolili od manjeg broja tumora, pogotovo od postmenopauzalnog raka dojke i limfoma", rekao je dr. Shepard.

Istraživači su također, izviještava bolnica Cleveland Clinic, otkrili da organska prehrana smanjuje rizik od raka prostate, crijeva, i kože.

Je li uzrok tome prehrana ili zdrav način života?

Dr. Shepard je istaknuo da ljudi koji jedu organsku hranu također više vježbaju i zdravije se hrane. Obje navike su povezane sa smanjivanjem rizika od tumora.

Iako je teško reći je li organska prehrana direktno povezana sa smanjivanjem rizika od raka, dr. Shepard ističe da je uvijek dobro razmatrati kako bi se mogao smanjiti rizik od raka.

"Zdrava prehrana, bila hrana organska ili ne, je korisna kada je u pitanju smanjivanje rizika od raka", rekao je dr. Shepard. "Znamo da je zdrava prehrana bolja kada je u pitanju rizik od raka", dodao je.

Dr. Shepard također tvrdi da se utjecaj organske hrane na rizik od raka još treba istražiti. Međutim, tvrdi dr. Shepard, važno je da se ljudi fokusiraju na faktore rizika koji su unutar njihove kontrole, a svatko se može zdravo hraniti.