Sezona voća i povrća je na vrhuncu, ali proljetni mraz, ljetna tuča i suša učinili su svoje. Manje je rajčica i šljiva, čeka nas jesen bez domaćih jabuka, a sve se odražava i na cijene.
FEMICID u rijeci
Jezivi detalji ubojstva: "Pronađena je na trećem katu s 30 ubodnih rana"
Nakon napada
Ne može se zaustaviti širenje radijacije: Teško oštećena nuklearka Černobil
nova obveza
Velika promjena za strane radnike! Vlada donosi novi zakon: "Oni koji imaju kontakt s ljudima morat će..."
"Manjka će jabuka biti sigurno ove godine na tržištu, barem 70 posto za Hrvatsku, sigurno će biti manjka. To je tako. Bilo je mraza, bilo je leda, svi smo dobili mraz ili led, i sušu", ispričao je Borko Ćupić, proizvođač voća.
Nekih vrsta voća i povrća gotovo da nema. Suša poskupljuje proizvodnju, a cijene su kupcima već previsoke.
"Ne smijemo računati, navodnjavamo, kupi gorivo, kupi pumpu, crijeva, posao ne računamo, to ne smijemo računati", rekao je Mladen Tufeković, proizvođač voća.
Zbog velikog broja proizvođača, osječka tržnica još je uvijek među najjeftinijima u zemlji, najskuplje su tržnice u Rijeci i Puli. Jabuka gala najskuplja je u Rijeci - 3,40 eura, dok se u Zagrebu može kupiti za manje od dva eura. Dubrovnik prednjači po cijenama šljiva, s cijenom od 4,50 eura po kilogramu. U Osijeku su jedan i pol euro. Najskuplje povrće, pak, trenutačno je peršin. U Puli i Rijeci je 8 eura kilogram, u Zadru 3 eura. I juha je, tako, postala skupa.
Kupci već prevrću svaki euro, a proizvođači posluju s gubitkom.
"Suša, nema ništa. Svima je suša i na tržnici i svugdje", dodao je Tufeković.
Sve detalje pogledajte u prilogu novinarke Dnevnika Nove TV Marine Bešić Đukarić.