Sezona voća i povrća je na vrhuncu, ali proljetni mraz, ljetna tuča i suša učinili su svoje. Manje je rajčica i šljiva, čeka nas jesen bez domaćih jabuka, a sve se odražava i na cijene.
IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA
Jeste li znali da imate pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa?
Buktinja
Drama u Vjesnikovu neboderu: "Požar se agresivno širi vertikalno, krhotine otpadaju sa zgrade"
Vjesnik u plamenu
VIDEO Pogledajte snimku: "Ovako je počeo požar u neboderu"
"Manjka će jabuka biti sigurno ove godine na tržištu, barem 70 posto za Hrvatsku, sigurno će biti manjka. To je tako. Bilo je mraza, bilo je leda, svi smo dobili mraz ili led, i sušu", ispričao je Borko Ćupić, proizvođač voća.
Nekih vrsta voća i povrća gotovo da nema. Suša poskupljuje proizvodnju, a cijene su kupcima već previsoke.
"Ne smijemo računati, navodnjavamo, kupi gorivo, kupi pumpu, crijeva, posao ne računamo, to ne smijemo računati", rekao je Mladen Tufeković, proizvođač voća.
Zbog velikog broja proizvođača, osječka tržnica još je uvijek među najjeftinijima u zemlji, najskuplje su tržnice u Rijeci i Puli. Jabuka gala najskuplja je u Rijeci - 3,40 eura, dok se u Zagrebu može kupiti za manje od dva eura. Dubrovnik prednjači po cijenama šljiva, s cijenom od 4,50 eura po kilogramu. U Osijeku su jedan i pol euro. Najskuplje povrće, pak, trenutačno je peršin. U Puli i Rijeci je 8 eura kilogram, u Zadru 3 eura. I juha je, tako, postala skupa.
Kupci već prevrću svaki euro, a proizvođači posluju s gubitkom.
"Suša, nema ništa. Svima je suša i na tržnici i svugdje", dodao je Tufeković.
Sve detalje pogledajte u prilogu novinarke Dnevnika Nove TV Marine Bešić Đukarić.