Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Peres: Hrvatska se uzdiže prema ujedinjenoj Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se kao moderna država uzdiže iz komplicirane prošlosti i kreće prema ujedinjenoj Europi, rekao je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu potpredsjednik izraelske vlade i dobitnik Nobelove nagrade za mir Shimon Peres.

Peres, najviši izraelski dužnosnik koji je posjetio Hrvatsku nakon predsjednika Moshe Katsava, u četvrtak je započeo dvodnevni posjet Hrvatskoj tijekom kojeg će u Zagrebu razgovarati s visokim hrvatskim dužnosnicima, a u petak će posjetiti Split.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

"Zanimljivo je vidjeti zemlju u usponu, poput Hrvatske, koja se
uzdiže iz Balkana, iz Jugoslavije, iz vrlo komplicirane prošlosti,
prema ujedinjenoj Europi", rekao je Peres dodajući da se Hrvatska uzdiže u modernu državu koja se temelji na znanosti i tehnologiji, s "impresivnim gospodarskim rastom".

Odnosi Hrvatske i Izraela odlični su i obje su vlade vrlo
zainteresirane da se ti odnosi razviju u nešto ozbiljno i važno, rekao je potpredsjednik izraelske vlade.

"Regija pripada prošlosti, još imate imena i sjećanja, još imate sukobe, ali uskoro će to nestati jer svi ćete vi morati raditi zajedno", zaključio je Peres govoreći o stanju na jugoistoku Europe.

"Hrvatska će uskoro ući u EU i druge međunarodne organizacije, a tako će biti i s vašim susjedima, jer nitko ne može više ostati sam", rekao je dodajući da će "stare podjele i sjećanja uskoro nestati, jer je prošlost sve manje važna".

"Prošlost je sve manje važna jer pripada svijetu koji više ne
postoji. Danas se svijet ujedinjuje bez granica na gospodarskom planu i sve ovisi o znanosti i tehnologiji koje nemaju granica", ocijenio je Peres.

Govoreći o mogućnostima za sklapanje mira na Bliskom istoku, Peres je kazao kako smatra da je Izrael u prošlosti previše ovisio o diplomaciji i strategiji a premalo na gospodarstvu.

"Nama treba mir, a mir je važniji od pobjede na izborima. Mi ćemo se i dalje truditi i pregovarati kako bi mir bio postignut", rekao je.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac na tiskovnoj je konferenciji najavio i novi projekt o zajedničkim znanstvenim projektima između Izraela i Hrvatske, sklopljen nakon dvogodišnjih pregovora.

"Prvi projekt vrijedan milijun dolara upravo kreće, izraelski
'know-how' će ući u Hrvatsku, a hrvatski i izraelski znanstvenici
zajedno će raditi na projektima, na razvoju novih tehnologija a to će rezultirati patentima koji će se koristiti u obje države", rekao je Primorac, objašnjavajući da će novac za te projekte davati u jednakom iznosu Hrvatska i Izrael.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene