Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peđa Grbin o prijedlogu 6+6

'Ako ne znate napisati zakon, pomoći ćemo vam'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog Mosta o ukidanju pojedinih povlastica saborskim zastupnicima nije prošao, jer, kako kaže Peđa Grbin, zastupnik SDP-a, nije usklađen s Ustavom.

Nakon prepirki i 'udaraca ispod pojasa' posljednjih dana oko toga zašto prijedlog Mosta o ukidanju pojedinih povlastica saborskim zastupnicima nije prošao, oglasio se i Peđa Grbin te dao poduži popis i objašnjenje argumenata zašto se to dogodilo. A sve se svodi na to da predlagatelj prijedlog nije uskladio s Ustavom i ostalim potrebnim propisima.

Pročitajte i ovo Josip Markotić Neslaganja Raskol u Mostu: Splitski gradski vijećnik napustio stranku, nema ga na listi za Sabor Nikola Grmoja Tko je Nikola Grmoja? Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku

'O vjerodostojnosti kolega iz Mosta već sam pisao na primjeru kolegice Strenje Linić i ravnatelja SOA-e Loznačića. Kada treba vikati sa saborske govornice i pred novinarskim mikrofonima, onda je pričala jednu priču, a kada je trebalo donijeti odluku i dignuti rukicu za ono za što se do jučer zalagala, hrabrosti joj je brzo nestalo.

Međutim, kolege iz Mosta su jučer ponovno pokušali za nedostatak svoje vjerodostojnosti okriviti druge i to na primjeru famoznog zakona kojim predlažu ukidanje povlastice poznate kao 6+6.

Odmah da razjasnimo: zakon koji su predložili je neustavan, neusklađen s drugim propisima, neusklađen s nomotehničkim pravilima za izradu propisa i neprovediv zbog toga, a ne zato što je netko koristio povlasticu ili nije.

Da ne ispadne da se samo nabacujem teškim riječima, pokušat ću obrazložiti zbog čega sam ovo napisao.

Zakon je protustavan (i takav je bio već u trenutku podnošenja) iz razloga koje je Ustavni sud naveo u svojoj odluci o zatupničkim mirovinama iz 2014. godine: 'Učinci članka 6. ZI-ja ZoPiDZ/12 doveli su i do povrede legitimnog očekivanja neumirovljenih zastupnika/2011 da sama bit njihovog prava na zastupničku mirovinu neće biti dovedena u pitanje, a koje se zasnivalo na razumno opravdanom povjerenju u zakon koji je uređivao njihovo pravo na zastupničku mirovinu i pretpostavke za njegovo ostvarenje.'

Koliko god se ja ne slagao s tom odlukom i koliko god mislio da je ona loša, ona stvara učinke koji svim autorima zakona (a pogotovo ako su k tome i profesori ustavnog prava) moraju biti poznati.

Dakle, već je u trenutku pisanja zakona autoru MORALO biti jasno da se na temelju postojeće ustavno-sudske prakse predmetni zakon ne može odnositi na aktualni već tek na sljedeći saziv Sabora. Sada za svoje nepoznavanje propisa okrivljuje druge.

Međutim, to nije jedini razlog koji dovodi u pitanje ustavnost, a samim time i provedivost toga zakona. Naime, predmetni zakon je neusklađen s drugim propisima jer pravo na 6+6 ukida samo saborskim zastupnicima, a ne i drugim grupama državnih dužnosnika. U takvoj je situaciji on također i protuustavan jer istu situaciju regulira različito za zastupnike i druge dužnosnike, a nije usklađen niti sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa jer taj zakon, kako bi se i nakon odlaska s dužnosti spriječilo da dužnosnici ostvaruju pogodnosti koje proizlaze iz toga što su obnašali dužnost, na godinu dana (ili ti na 6+6 mjeseci) zabranjuje dužnosnicima obavljanje čitavog niza poslova. Pa ja, primjerice, ne mogu ponovno aktivirati svoj odvjetnički ured dok taj rok ne prođe, kolege koji su imali svoje firme ne mogu ih voditi dok taj rok ne prođe i tako dalje... Rečeni profesor ustavnog prava ili moj kolega odvjetnik s dugogodišnjom praksom, obojica zastupnici Mosta, to su u trenutku pisanja zakona MORALI znati.

Nadalje, za neusvajanje zakona kojeg su predložili nije kriv SDP, jer SDP nema većinu u Saboru koja bi mu omogućila donošenje propisa. Na žalost. Za to što zakon nije usvojen krivo je to što niti Vlada (u kojoj sudjeluje Most) niti odbori (u kojima Most s HDZ-om ima većinu, a matičnom Odboru za Ustav i predsjeda rečeni profesor ustavnog prava) nisu dali mišljenje o zakonu, a sabor o njemu nije raspravljao pa ga nije niti usvojio (a u Saboru, podsjetit ću, također većinu drži koalicija Mosta i HDZ-a).

Samo da se zna, predmetni zakon nije raspravljen niti na matičnom Odboru za Ustav, kojim predsjeda kolega iz Mosta, iako je odbor do sada imao četiri sjednice.

Kolegama iz Mosta ovime poručujem: za svoje propuste ne možete kriviti druge. Za svoje neznanje ne možete kriviti druge. Za to što se prije izbora obećavali brda i doline, a znali ste da to nećete ostvariti ne možete kriviti druge. Za svoje činjenje i ne činjenje odgovarate sami, kao i svi drugi političari, a odgovornost vam utvrđuju građani na izborima. A ako toga niste svjesni, što da kažem... Poslušajte kolegicu Ružicu Vuković i potražite pomoć kakvu je ona predložila.

I za kraj, neću braniti svoje kolege. Da sam se našao u situaciji da mi građani nisu dali povjerenje za još jedan saborski mandat i ja bih iskoristio povlasticu koju mi daje zakon. Ali ne zbog toga što mi se ne da raditi, nego zbog toga što ja godinu dana NE SMIJEM raditi posao koji sam radio osam godina prije nego što sam ušao u Sabor. A ne smijem ga raditi zbog toga što mi to brani Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Pa gospodo iz Mosta, prije nego što napadate druge, pometite ispred svoga praga, a ako ne znate napisati zakon, pitajte, pomoći ćemo vam', poručio je na Facebooku Peđa Grbin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene