Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U iščekivanju konačnih rezultata

EUFORIČNI HDZ-ovci: 'Hrvatska nije izgubila orijentire, zna prepoznati vrijednosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema privremenim nepotpunim izborima, Domoljubna koalicija je u prednosti pred koalicijom Hrvatska raste.

U 19:00 sati objavljeni su rezultati izlaznih anketa koje je za Dnevnik Nove TV radila agencija IPSOS na 400 biračkih mjesta diljem Hrvatske.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Stigle procjene Izlazne ankete: Rezultati po izbornim jedinicama Slika nije dostupna HDZ u priopćenju 'Milanovićevi ciljevi su poznati - razbiti MOST, konstituirati Sabor na pet minuta'

Prema njima Domoljubna koalicija ima 57 mandata, koalicija Hrvatska raste 56 mandata, MOST njih 17, Živi Zid i IDS po tri mandata, a HDSSB i Bandić Milan 365 po dva mamdata.

'Ankete nisu vjerodostojne, sjetimo se 2007., 2011. godine, kada su nam davali 9 mandata manje, upravo i u ovom trenutku vjrujemo u tu razliku i sigurni smo u pobjedu domoljubne koalicije. Prema informacijama s terena, imat ćemo još minimalno 9 mandata i to bez dijaspore', sigurna je Josipa Rimac.

UŽIVO - Rimac: Prema informacijama s terena, imat ćemo još minimalno 9 mandata i to bez dijaspore

Kaže kako su im predikcije rezultata za MOST - iznenađenje. 'U konačnici to neće imati', rekla je Rimac.

S potencijalnim partnerima razgovarat će nakon objave službenih rezultata. 'Razgovarat ćemo kad budemo imali konačne rezultate, sa svima koji žele bolju i jaku Hrvatsku, bit će vremena razmišljati, ajmo čekati rezultate', zaključila je Rimac.

'Nemamo zašto kontaktirati MOST'

Politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak istog je stava kao i njegova stranačka kolegica Josipa Rimac. Smatra kako će situacija nakon objave službenih rezultata biti znatno drugačija od onoga što predviđaju izlazne ankete. 'Kad dođu rezultati s terena to će biti puno drukčije', rekao je Čuljak i dodao kako nema namjeru kontaktirati s MOST-om.

'Nemam što kontaktirati MOST jer će rezultati biti drugačiji. Sigurno će rezultati biti u korist Domoljubne koalicije, a kad vidimo rezultate s terena onda ćemo razgovarati o koalicijama', rekao je Tomislav Čuljak.

 

Siguran je i kako će zastupnici manjina htjeti s njima surađivati. 'Imat ćemo veliku potporu birača i imat ćemo dovoljno mandata, ali siguran sam i da manjinci koji prođu u sabor će rado biti uz one koji imaju buduću vladu', zaključio je Čuljak.

'MOST ima respektabilnih pojedinaca'

Gordan Jandroković također poziva da se pričeka na službene rezultate. 'Prema onome što čujemo s terena vjerujemo da će nam rezultati omogućiti da formiramo vlast', rekao je.

A što misle na predikciju rezultata MOST-a?

'Ako su ovi rezultati makar donekle točni, MOST je ostvario respektabilan rezultat i s njima će se pregovarati ako, kao što su govorili, žele promjene i reforme', rekao je Jandroković.

Sigurni u svog mandatara

Očekujemo da kako večer bude odmicala da se tako sve više povećava prednost Domoljubne koalicije i da ćemo imati mandatara, gospodina Tomislava Karamarka.

Na dodatne mandate, kaže Maletić, računaju u cijeloj Hrvatskoj, a iako se sada čini kako je koalicija s MOST-om neizbježna HDZ-ovci su ustrajni da im to neće biti potrebno.

'Vjerujemo da ćemo imati dovoljno mandata da s još nekoliko manjinskih zastupnika i još s nekim manjim opcijama stvorimo vladu', zaključila je Maletić.

Oštro demantiraju pregovaranje

Tijekom večeri pojavile su se i priče da je HDZ Dragi Prgometu iz Mosta ponudio mjesto predsjednika Sabora. Iz HDZ-a su za Dnevnik Nove TV to oštro demantirali. 'Karamarko nije ni sa kime razgovarao ni o čemu niti će razgovarati dok se ne saznaju službeni rezultati izbora', rekao je HDZ-ov Željko Reiner.

EUFORIJA U STOŽERU

Nakon objave prvih privremenih rezultata DIP-a u stožeru Domoljubne koalicije došlo je prave erupcije euforije.

'Ovo je očekivano! Hrvatska sve više prepoznaje što joj u ovom trenutku treba. Hrvatska nije izgubila orijentire, zna prepoznati vrijednosti', rekao je HDZ-ov Goran Marić.

I Domagoj Ivan Milošević očekuje još koji mandat za Domoljubnu koaliciju. 'Nema povratka na staro. SDP-ova propala vlada je vodila ovu državu bez ijedne reforme četiri godine', rekao je Milošević.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene