Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Kako bi stranke reformirale javnu upravu?

PROBLEM BIROKRACIJE 'Tamo gdje je žnjora, nema žnjore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Druženje s građanima, odgovaranje na pitanja, nova obećanja. Rade to sve stranke ne bi li privukle birače na svoju stranu. Jedno od političkih pitanja koje kao problem često ističu i građani je spora, velika i skupa javna uprava.

Dnevnik Nove TV provjerio je kako stranke gledaju na taj problem, tko bi otpuštao birokrate, a tko smanjivao broj lokalnih jedinica i tako uveo reda. U manjim sredinama često je pitanje, kako riješiti probleme s birokracijom i kako napraviti javnu upravu još učinkovitijom?

'Sigurno ne tako da se sve to poreže i otpusti kako konkurencija malo priča pa se izgubi. Javna uprava mora biti nešto manja ali učinkovitija', tvrdi Zoran Milanović, predsjednik SDP-a.

Otpuštanja u kampanji ne najavljuju se.

'Što se tiče otpuštanja i racionalizacije, prije svega prirodni odljev koji može smanjiti broj ljudi, ali ajmo se držati efikasnosti pa onda vidjeti ima li zapravo viška', kaže Tomislav Tolušić iz HDZ-a.

Javne službenike treba testirati, platiti po učinku i otvoriti mogućnost sankcija. Vesna Pusić, predsjednica HNS-a tvrdi: 'Dobrim testovima trećina ljudi manje i ista masa plaća.'

Drago Prgomet
iz MOST-a kaže da otpuštanja nisu rješenje već plaćanje po učinku, kontrola rada te prekvalifikacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HDZ u priopćenju 'Milanovićevi ciljevi su poznati - razbiti MOST, konstituirati Sabor na pet minuta' Slika nije dostupna Brza reakcija NAKON PRVOG PISMA MOST odgovorio Milanoviću

'To je gore od Sanadera, to je tisuću puta gore od, danas izgleda, sasvim pristojne Jadranke Kosor'

Iz HDZ-a poruka - državnu upravu treba decentralizirati - ne može Zagreb vući sve konce.
'Želimo urede državne uprave spustiti na lokalnu razinu i pripojiti županijama, dakle decentralizacija države u funkcionalnom ali i financijskom smislu', kaže Tolušić.

Iz Vlastitog iskustva Milan Bandić kaže, zna rješenje te nabraja probleme.

'Sve vlasti rade istu grešku - sve obećaju pred izbore pa ništa i druge novce dijele po stranačkoj podobnosti', tvrdi Bandić, predsjednik stranke Bandić Milan 365.

Zoran Milanović uvjerava da je njegova vlada već puno napravila, a spominje digitalizaciju i internetizaciju:

'Tamo gdje je žnjora nema žnjore, gdje je kompjuterska veza ili wireles sve se kontrolira, strojevi sprječavaju da se radi ispod stola.'

Postoji razlika između javnih službenika u različitim lokalnim sredinama. Svjedoci su tome i investitori. U nekim sredinama papirologiju riješe za koji dan, od drugih odustaju zbog sporosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene