Potporu MOSTA dobit će ona koalicija koja se više približi njihovu programu.


Na prvi pogled, sve tri opcije koje su na izborima osvojile najveći broj glasova, po svojim programima žele isto, no kada je u pitanju provedba nekih mjera, razlika ipak ima.

Vezani članci Slika nije dostupna REFORME ALI ... Most ne želi manje ministarstava, a MUP im je 'izuzetno bitan' Slika nije dostupna 'Milanović do petka treba reći s kime je spreman surađivati'

Gospodarski rast, smanjenje nezaposlenosti, poticanje investicija, decentralizacija, strukturne reforme - u programima MOST-a, Hrvatska raste ili Domoljubne koalicije na razini ciljeva i načela, po mišljenju stručnjaka, velikih razlika nema.

'Nema nikakvih supstancijalnih razlika, ali u operativi kad dođe kadroviranje, kad dođe podjela fotelja, kad dođe onaj dio politike koji u pravilu mi građani ocjenjujemo kao ne baš časnim da ne kažem gotovo prljavim, e tada će se vidjeti koliko je dakle čitava ta struktura snažna', smatra ekonomski analitičar Luka Brkić sa FPZG-a.

'Kao što su reforma pravosuđa, jer ne možemo živjeti u jednoj zemlji gdje isti zakon na vrijedi jednako za sve ljude. Nadalje, to je monetarna reforma jer mi znamo i vidimo da je hrvatskog gospodarstvo uništavano i gubilo konkurentnost zbog toga što ga HNB i monetarni kreditni sustav nije podržavao' pojašnjava Ivan Lovrinović, MOST.

O reformi javne uprave najviše se govori.

MOST želi: 

- SUSTAV OCJENE IZVRSNOSTI ZAPOSLENIKA
- JEDNAKE PLAĆE ZA JEDNAKA RADNA MJESTA
- SMANJENJE BROJA DRŽAVNIH AGENCIJA
- DEFINIRANI ROKOVI ZA RJEŠAVANJE PREDMETA

Hrvatska raste najavljuje:

- SMANJITI BROJ NERIJEŠENIH SUDSKIH PREDMETA
- SKRATITI TRAJANJE SUDSKIH PREDMETA
- PROŠIRITI SUSTAV E-GRAĐANIN I E-POSLOVANJA

Domoljubna koalicija želi uvesti rok od:

- 5 DANA OD UPITA DO ODGOVORA
- DIGITALIZACIJOM UBRZATI POSTUPKE
- ZAKONOM ONEMOGUĆITI UTJECAJ POLITIKE NA KADROVIRANJE U PRAVOSUĐU

'Postoji samo jedan cijeli niz sličnosti pa čak i potpunih podudarnosti u tim programima, a ako razlike postoje naravno o njima se uvijek može porazgovarati. Ja sam uvjeren da je moguće pronaći nekakav kompromis', kaže Željko Reiner. 

'Vjerujem da ćemo u sljedećih 15 dana znati s kojim blokom idemo'

'MOST-u bi zalet u Vladu u prvih tjedan dana jako naštetio'

'Reforme i gospodarski rast se mogu provesti, možemo i trebamo sačuvati socijalni mir, trebamo sačuvati socijalnu sigurnost, to zastupa i MOST i ja mislim da ćemo naći zajednički jezik', istaknuo je Mirando Mrsić. 

Kada je gospodarstvo u pitanju Most želi:

- SMANJITI BROJ PROPISA
- SMANJITI POREZE U GOSPODARSTVU
- SMANJITI PDV NA HRANU
- UKINUTI SVE PARAFISKALNE NAMETE
- POTICATI POZITIVNU PODUZETNIČKU KLIMU

HRVATSKA RASTE želi

- 13 % PDV NA POJEDINE PREHRAMBENE PROIZVODE
- 30 MLRD. KN ZA ULAGANJA U INDUSTRIJU
- 38 MLRD. KN ZA ULAGANJA U TURIZAM
- POVEĆATI PROIZVODNJU HRANE
- SMANJITI PARAFISKALNE NAMETE
- KORISTITI EU FONDOVE ZA NOVA RADNA MJESTA

DOMOLJUBNA KOALICIJA

-  RAST BDP-A 5 % NA GODINU
- SMANJITI PDV NA 23 % U 2 GODINE
- 5 MILIJARDI EURA IZ EU FONDOVA
- REINDUSTRIJALIZACIJA
- SMANJITI PARAFISKALNE NAMETE

'Reforme nije lako provesti jer pogađaju velik dio stanovništva', kaže profesor Brkić. 'Mnogi su ih zato obećavali, ali nisu ostvarili'. Jedna od izjava čelnika Mosta posebno mu je zazvonila 'da mora biti spreman i izgubiti izbore zbog širine i dubine reformi koje treba provesti. Taj stav ako doživi svoju operlizaciju onda je to pravi put sa aspekta reformiranja postojećih odnosa snaga i odnosa moći u ovoj zemlji', kaže Luka Brkić.

U pridobivanju naklonosti MOST-a i lijeva i desna koalicija odreći će se onog što po njihovim uvjerenjima bude najmanji trošak, uvjeren je profesor Brkić. Jedno je sigurno, MOST je u ovom pregovaranju u najboljoj poziciji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook