Obavijesti Pretražite Navigacija
PARLAMENTARNI IZBORI 2015.

Glasovat će se u 48 država na 114 biračkih mjesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na parlamentarnim izborima za osmi saborski saziv, osim u Hrvatskoj moći će se glasovati i u inozemstvu, na 114 biračkih mjesta u 48 država.

Najviše mjesta za parlamentarne izbore 2015., 33, određeno je za BiH – osam u Sarajevu, 20 u Mostaru, tri u Tuzli te dva u Banja Luci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobili 7,3 milijuna kuna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora Slika nije dostupna Objasnio reakciju Čačić o Petrovu: 'Ne. Ne. Ne...'

Broj biračkih mjesta u BiH veći je u odnosu na zadnje parlamentrane (za tri), ali i predsjedničke izbore (za 18), pa je za očekivati da se neće ponoviti gužve s predsjedničkih izbora u prosincu, odnosno siječnju.

I za Njemačku, gdje žive brojni Hrvati, određeno je više biračkih mjesta, na predsjedničkim izborima bilo ih je 13, na parlamentranim će ih biti 18 – dva u veleposlanstvu u Berlinu, po tri u konzulatima u Frankfurtu i Duesseldorfu, jedno u Hamburgu, četiri u Muenchenu, te pet u konzulatu u Stuttgartu.

S jedne liste temeljem preferiranih glasova u Sabor može i više kandidata

Za Srbiju su određena dva biračka mjesta – u veleposlanstvu u Beogradu, te generalnom konzulatu u Subotici, dva su i u Crnoj Gori, u Podgorici i Kotoru.

U Sloveniji i Austriji otvorit će se po jedno biračko mjesto, u veleposlanstvima u Ljubljani i Beču, u Italiji tri, u veleposlanstvu u Rimu, te u konzulatima u Milanu i Trstu, u Mađarskoj dva – u Budimpešti i Pečuhu.

Prva će se birališta za parlamentrane izbore otvoriti u Australiji, u subotu, 7. studenoga u 21 sat po hrvatskom vremenu, posljednje biralište u Los Angelesu u ponedjeljak, 9. studenoga u 4 sata ujutro po hrvatskom vremenu.

Na parlamentarnim izborima prije četiri godine glasovalo se u 52 države, otpale su Iran, Malezija, Maroko, Sirija, Venezuela i Novi Zelend gdje su zatvoreni hrvatski konzulati. U odnosu na 2011., ove se godine može glasovati u Brazilu i Kataru.

U inozemstvu, u posebnoj XI. izbornoj jedinici, tri zastupnika bira "dijaspora", odnosno hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj.

U inozemstvu glasuju i birači s prebivalištem u Hrvatskoj koji se na izborni dan zateknu izvan države. Glasuju također u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima za zastupnike svoje izborne jedinice, s tim da se trebaju prethodno registrirati ili ishoditi potvrdu radi glasovanja izvan mjesta prebivališta.

Ministarstvo uprave ranije je upozorilo da 28. listopada istječe rok za podnošenje zahtjeva za glasovanje izvan mjesta prebivališta, odnosno rok za ispravak podataka upisanih u registar birača.

Na parlamentarnim izborima bira se 151 zastupnik - 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira "dijaspora", a osam pripadnici nacionalnih manjina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene