Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papuk postao europski geopark

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Park prirode Papuk danas je inauguriran u Asocijaciju europskih geoparkova te u UNESCO-ovu asocijaciju geoparkova u škotskom gradu Ullapoolu.

U North West Higland Geoparku u Škotskoj od 12. do 17. rujna, kako je priopćeno iz Ministarstva kulture, održava se sastanak Koordinacijskog odbora Europske mreže parkova te kongres na kojemu sudjeluju i predstavnici Parka prirode Papuk.

Pročitajte i ovo Zimska idila na Papuku - 1 Bez ulaganja nema turizma Snježna idila na Papuku, velik dio prirode i dalje je netaknut: "Ovdje je predivno, došli smo s djecom da dožive snijeg" Zapustena djecja igralista u gradu - 25 Sve potrgano i prljavo Zagrebačka igrališta sve opasnija, roditelji uputili vapaj: "Da djeci stavimo kacige i neprobojna zaštitna odijela prije odlaska u park?"

Sudjelovanje na kongresu je, kako se ocjenjuje, jedinstvena prilika promocije Parka prirode Papuk te ostalih zaštićenih prostora Republike Hrvatske koji imaju bogatu geološku, biološku i kulturno-povijesnu baštinu.

Park prirode Papuk u travnju je posjetilo izaslanstvo europske
asocijacije geoparkova, sa svrhom da utvrdi udovoljava li Papuk standardima i uvjetima članstva u navedenoj europskoj te UNESCO-ovoj asocijaciji geoparkova.

Na posljednjem koordinacijskom sastanku u njemačkom geoparku Vulkaneifelu odlučeno je da se Papuk uvrsti u obitelj 31 europskog te 52 svjetska geoparka.

Kao jedan od razloga zbog kojih je Papuk 1999. proglašen parkom prirode je njegova geološka raznolikost. 

Osim toga u njemu su očuvana obilježja žive i nežive prirode, karakteristična za srednju Slavoniju.

Uvrštenje Parka prirode Papuk u UNESCO-ovu mrežu geoparkova jedno je od najvećih priznanja prirodne vrijednosti tog zaštićenog područja.

Taj status donosi velike mogućnosti gospodarskog razvoja područja Papuka kroz geoturizam, ali nameće obvezu njegove bolje zaštite i promicanje po UNESCO-ovim standardima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene