Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI. osjeća 'bijes i stid' zajedno s irskim narodom glede vladina izvješća da su crkveni poglavari 30 godina zataškavali seksualno zlostavljanje djece, priopćio je u petak Vatikan.


'Sveti Otac dijeli bijes, osjećaj iznevjerenosti i stid koje osjećaju vjernici u Irskoj i ujedinjen je u molitvi s njima u ovo teško vrijeme u životu Crkve', navodi Vatikan. U priopćenju izdanom nakon što je Papa održao sastanak s irskim crkvenim poglavarima kaže se da je izvješće 'uznemirilo i potreslo'. On će napisati pastoralno pismo irskom narodu o seksualnom zlostavljanju u Irskoj i odgovoru Vatikana na tu krizu.

Izvješće objavljeno potkraj studenoga nakon tri godine istrage, pokazuje da je irska Katolička crkva skrivala seksualna zlostavljanja koje su počinili svećenici dublinske regije nad nekoliko stotina djece tijekom nekoliko desetljeća. (Hina)

Vezani članci Papa Franjo Profesori teologije osudili stajalište Vatikana o gej parovima: ''Život i ljubav istospolnih parova nisu manje vrijedni pred Bogom'' Papa Franjo na konferenciji (Foto: AFP) Francuski kardinal upleten u skandal s pedofilijom u Crkvi sastao se s papom Franjom