Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvojio vjernike diljem svijeta

Papa koji je promijenio svijet i obilježio povijest

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa nije samo promijenio Vatikan. Bio je jedan od glavnih sudionika mijenjanja svijeta.

Bilo je to prvi put, nakon 455 godina, da papa nije bio Talijan. Prvi iz slavenskog naroda. Jedan od najmlađih papa. S jednim od najduljih pontifikata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od milijun vjernika na beatifikaciji Ivana Pavla II. Slika nije dostupna Pred više od milijun vjernika VIDEO: Ivan Pavao II. proglašen blaženim

Da će biti drukčiji, vidjelo se odmah na početku. Kada je u papinsku službu stupio za vrijeme jedne mise, a ne kao prethodnici - krunjenjem i stupanjem na svetu stolicu. Uzviknuo je tada - Ne bojte se! I promijenio svijet.

>> Beatifikacija počela bdijenjem: Ivan Pavao II. je stvarao povijest

>> Poseban odnos Ivana Pavla II. i Hrvatske: Ostavio je dubok trag

>> Kosor i 60 šefova država i vlada na beatifikaciji Ivana Pavla II

Iz godine u godinu, toplina, neposrednost i karizma Ivana Pavla drugog osvajala je vjernike diljem svijeta.

Prvi je to papa koji je poslao i e-mail - i to Crkvi u Oceaniji. Na njegov zahtjev napravljen je i prvi papamobil.

Papa oprostio atentatoru

1981. svijet je zgrozio Ali Agca koji je na njega pokušao atentat - sa svega nekoliko metara udaljenosti. Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, no papa mu je oprostio. I posjetio ga u zatvoru

Adam Boniecki, prijatelj pape Ivana Pavla II.; 09.01.2006.
'Odluka o oslobađanju Ali Agce je poput dodira s neba Ivana Pavla Drugog. On je Agci odmah oprostio. Odluka je u skladu s duhom Ivana Pavla Drugog.'

Poruke ljubavi i mira Ivan Pavao širio je na svim kontinentima. 30 puta obišao je kuglu zemaljsku. Prevalio više od milijun i 100 tisuća kilometara. Tri puta u devet godina posjetio je i našu zemlju.

Tijekom pontifikata proglasio je više od 1300 blaženika, gotovo 500 svetaca. Više nego svi pape u proteklih pet stoljeća. Vjernike je pozdravljao na više od 60 jezika. A sam ih je govorio osam.

Ispričao se svima kojima su katolici učinili zlo

Prvi je to papa koji je posjetio većinski pravoslavnu zemlju, ušao u džamiju i sinagogu. Poklonio se žrtvama holokausta. Ispričao se svima kojima su katolici učinili zlo. Sve je to omogućilo pokretanje dijaloga i međuvjersko približavanje.

Rabin Yisrael Meir Lau, bivši glavni rabin Izraela: 'On je bio veliki prijatelj židovskog naroda…Vjerujem dijelom zbog toga što je svojim očima svjedočio najvećoj tragediji u povijesti čovječanstva - holokaustu'.

Rođen kao Karol Woytila - Ivan Pavao do 25. ostao je bez roditelja, prijatelja i rodbine. Zaljubljenik u planinarenje, plivanje, vožnju biciklom i kanu - bio je doista jedinstven. U Vatikanu je dao napraviti i dvoranu za vježbanje gdje je poslije ustajanja redovito vježbao. Prvi je to papa koji je i uživo pratio jednu nogometnu utakmicu. Primio mnoge sportaše. A uoči Svjetskog nogometnog prvenstva 1990. blagoslovio nogometni stadion u Rimu.

Priznanje su mu odali i neistomišljenici

Zbog bolesti, svečanu misu prvi put nije predvodio 2005. na Cvjetnicu. No, pojavio se na svom balkonu i mahao maslinovom grančicom. Dvanaest dana kasnije - u 21 sat i 37 minuta zvona su zazvonila....

Ivan Pavao drugi umro je u svom domu. Stotine tisuća vjernika molilo je na Trgu sv. Petra. Pratio je to čitav svijet.

U 26 godina, 5 mjeseci i 11 dana svog pontifikata papa Ivan Pavao drugi, nema sumnje, promijenio je svijet. I snažno obilježio povijest. Priznanje su mu odali i neistomišljenici. Jer, cijelo vrijeme bio je u službi čovjeka.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene