Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerka predstavlja Hrvatsku

Kosor i 60 šefova država i vlada na beatifikaciji Ivana Pavla II

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska premijerka Jadranka Kosor nazočit će u nedjelju u Vatikanu beatifikaciji Ivana Pavla II., priopćeno je u subotu iz hrvatske vlade.

'U ime Republike Hrvatske, predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor nazočit će beatifikaciji Ivana Pavla II., u nedjelju, 1. svibnja 2011. godine, u Vatikanu', navodi se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Triput nas posjetio Poseban odnos Ivana Pavla II. i Hrvatske: Ostavio je dubok trag Slika nije dostupna Više od 50 tisuća Puno manje Poljaka od očekivanja na beatifikaciji 'njihova' Pape

>> Ne propustite specijal o papi Ivanu Pavlu II

Papa Benedikt XVI. proglasit će u nedjelju na Trgu sv. Petra blaženim svog prethodnika Ivana Pavla II., a na svečanosti se očekuje više od 60 šefova država i vlada iz cijeloga svijeta. Uz Kosor beatifikaciji će između ostalih nazočiti i najviši europski dužnosnici, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Očekuje se i dolazak francuskog premijera Francoisa Fillona, poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog, člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, te meksičkog predsjednika Felipea Calderona.

Više tisuća vjernika iz Hrvatske

Beatifikaciji će nazočiti i monarsi iz čitave Europe, među njima i španjolski prijestolonasljednik princ Felipe sa suprugom Letiziom, belgijski kralj Albert II. i kraljica Paola kao i princ Adam II. od Lichtensteina.

Također se očekuje dolazak više od milijuna vjernika iz čitavog svijeta, među kojima i više tisuća vjernika iz cijele Hrvatske. U Vatikanu se već nalazi i kardinal Josip Bozanić, te niz istaknutih hrvatskih crkvenih dostojanstvenika koji će biti sudionici velikog događaja beatifikacije poljskog Pape.

Kalendar proglašenja Ivana Pavla II. blaženim

Proglašenje blaženim Ivana Pavla II. proteći će u pet dijelova. Pripravno bdijenje održat će se u subotu na nekadašnjem trkalištu Circus Maximus, koje organizira Rimska biskupija. Drugi dio, slavlje beatifikacije, predvodit će u nedjelju papa Benedikt XVI. na Trgu sv. Petra, a odmah zatim u bazilici sv. Petra u Rimu bit će izložen lijes novoga blaženika.

Misu zahvalnicu predvodit će u ponedjeljak Papin državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone na Trgu sv. Petra. Konačno, lijes s Ivanom Pavlom II. ukopat će se u vatikanskoj bazilici kod Kapele sv. Sebastijana.

Da bi Ivan Pavao II., osim blaženim, bio proglašen i svetim, morat će biti potvrđeno još jedno čudo po njegovu zagovoru.

S obzirom na to da Trg svetog Petra može podnijeti 'samo' nekoliko stotina tisuća vjernika, u obližnjim ulicama bit će postavljeni veliki video-zidovi, kako bi brojni vjernici mogli pratiti beatifikaciju.

Talijansko ministarstvo unutarnjih poslova poduzelo je jake mjere sigurnosti, a sigurnost je pojačana i u zračnim lukama, željezničkim postajama i ostalim javnim mjestima. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene