Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik ukrajinskog parlamenta

Stefančuk u Saboru: "Hrvatima i Ukrajincima isto zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Gospića"

Aktualno Galerija +0 Marijan Pavliček Galerija 1/1 >>
12. sjednica Hrvatskoga sabora nastavljena je obraćanjem predsjednika Vrhovne rade Ukrajine Ruslana Stefančuka zastupnicima Hrvatskoga sabora.

 

  • Saboru se obratio predsjednik Vrhovne rade Ukrajine Ruslan Stefančuk 
  • Sjednica je nastavljena slobodnim govorima

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

10:34 Mirela Ahmetović iz SDP-a govorila je o aferama i povezanosti HDZ-a s aferama. "HDZ-ov premijer kaže da je krađa iz Ine problem pojednica. To je točno, ali to je problem HDZ-ovca Plenkovića", izjavila je. "Ina je sama od sebe kupila svoj plin, a da plin nije ni mrdnuo. Otišle su milijarde, ali na privatne račune. Plenković je ruskom kapitalu širom otvorio vrata. U Vladu je postavio ministra izravno vezanog s ruskim oligarskima. Drugima pokušava naljepiti etiketu koju sam nosi", rekla je. 

10:19 Marin Miletić iz Mosta govorio je o vladavini premijera Plenkovića i inflaciji. "Naši Hrvati spavaju, ne idu na prosvjede, ali uskoro će se i oni probuditi". Sasuo je paljbu po Plenkoviću. "Plenković je na daljinskom stranih sila", kazao je. "Ekipa na vlasti i oko vlasti ukrala je 360 milijardi kuna građana, to je rekao Bruxelles", napomenuo je. 

10:13 Karolina Vidović Krišto govorila je o aferama u Hrvatskoj. "U Hrvatskoj svjedočimo zataškavanju afera. Zbog afera obični ljudi imaju male plaće, dok vrhuška živi dobro", izjavila je. Tvrdi da Plenković pogoduje Vujnovcu. Govorila je i o njegovoj ogrlici za pola milinuna eura. "Plenković je kriv za današnje stanje", izjavila je.  

9:30 Marijan Pavliček u je svom slobodnom govoru pričao o šest godina vladavine Andreja Plenkovića. Saborsku većinu drže mu dva optuženika. Vladininu će obilježiti i megaafere i ona poznata Država to sam ja", izjavio je Pavliček. 

9:30 Predsjednik ukrajinskog Sabora Ruslan Stefančuk govorio je u Hrvatskom saboru.

"Hrvatima i Ukrajincima isto zvone zvona Vukovara i Mariupolja, Buče i Gospića", rekao je i pozvao je na minutu šutnje za sve žrtve agresora. Pozvao je Hrvatski sabor da deklaracijom osudi Rusiju za državni terorizam i proglasi ruske ratne zločina genocidom protiv ukrajinskog naroda. Među zahtjevima koje je iznio u svome obraćanju zastupnicima, predsjednik Verhovne Rade pozvao je Hrvatsku da slijedi primjer baltičkih država i Poljske koje brane ulazak ruskim državljanima te da pomogne u osnutku Međunarodnog suda za ratne zločine Ruske Federacije na području Ukrajine.

Rusija je postala globalna prijetnja za sigurnost, stabilnost i blagostanje Europe i cijelog svijeta, rekao je Stefančuk. Službeni Kijev poziva Europu i svijet na donošenje još oštrijih sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, a takav je poziv ponovio i Stefančuk Hrvatskoj.

Priprema se osnutak Međunarodnog suda za ratne zločine Ruske Federacije počinjene na prostoru Ukrajine i Stefančuk je uvjeren da će Hrvatska u tome pomoći.

Pozvao je Hrvatsku da nastavi provoditi uspješnu praksu rehabilitacije ukrajinskih vojnika u zdravstvenim ustanovama i odmora ukrajinske djece u Hrvatskoj. Za nekoliko tjedana Ukrajina će komemorirati žrtve Velike gladi u Ukrajini 90 godina nakon tog zločina, a Stefančuk je upoznat s time da Sabor razmatra donošenje deklaracije o priznavanju Gladomora kao genocida.

"Važno je da svjetska zajednica osudi taj teški zločin komunističkog režima protiv ukrajinskog naroda", rekao je. "Očekujemo hrvatske stručnjake u Ukrajini, trebat će nam hrvatsko iskustvo u izgradnji visoko kvalitetne cestovne infrastrukture", rekao je Stefančuk.

U obraćanju dan nakon sudjelovanja na Prvom parlamentarnom samitu Krimske platforme Stefančuk je zahvalio Zagrebu na "sjajnoj organizaciji" i domaćinstvu što je "hrabra i odgovorna odluka" koju donose "najbliži i odani prijatelji

".

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene