Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaustavi li Stranka slovenskog naroda pripreme za provedbu referenduma o ulasku Hrvatske u NATO, slovenska će vlada u parlamentu već potvrđen protokol na vrijeme dostaviti u Washington, izjavio je slovenski premijer Borut Pahor nakon sastanka s vodstvom te manje izvanparlamentarne stranke u Mariboru.


'Obećali su mi da će još jednom promisliti i dopuštaju da bi mogli prekinuti referendumske aktivnosti. To bi omogućilo da ratifikacijski dokument pravodobno dostavimo SAD-u kao depozitaru Atlantske povelje', rekao je optimistično nakon sastanka s predsjedništvom SSN-a Pahor. 'Nastavljamo prikupljati potpise za referendum, ali bismo mogli i povući svoju inicijativu, no tek kad bude jasno kako će se realizirati zaključci slovenskog parlamenta doneseni u srijedu na izvanrednoj sjednici', rekao je nakon sastanka s Pahorom novi predsjednik stranke Lovro Škrinjarič.

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj" Zoran Milanović Dayton ubačen u deklaraciju samita NATO-a, Milanović: "Nisam zaprijetio. Nakon šest dana ignoriranja naše molbe, riješeno je u pola minute"

>> Pahor opet pokušava uvjeriti sunarodnjake da referendum nije potreban

Prijašnji predsjednik stranke Zdenko Vinkov Vicenc dao je neopozivu ostavku nakon jučerašnjeg sastanka s Pahorom, tijekom kojega ga je predsjednik vlade pokušao nagovoriti da povuče potpis pod zahtjev za referendumom jer je on, po Pahorovim riječima, nepotreban. Škrinjarič je za medije u petak izjavio da bi njegova stranka odustala od prikupljanja potpisa za referendum o ulasku Hrvatske u NATO ako se u roku od mjesec dana ostvari deklaracija slovenskog parlamenta u kojoj se 'sporne točke' na slovensko-hrvatskoj granici proglašavaju slovenskim teritorijem. On nije pojasnio svoju izjavu.