Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"DOŠLO JE DO EKSPLOZIJE"

Plenković: "Točno je, na toj letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Francuska će nam pomoći u kontroli zračnog prostora"

Premijer Andrej Plenković rekao je da je na bespilotnoj letjelici koja je pala u Zagrebu, bio eksploziv, neka vrsta bombe. Istaknuo je i kako je "sve što smo čuli u eteru, koji su brojni stručnjaci do sada objavljivali - krivo".

Nakon sjednice vrha HDZ-a premijer je potvrdio Banožićevu izjavu da je na letjelici bila neka vrsta bombe, a da se daljnjom istragom želi utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj te je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri.

"Razgovarali smo o padu rakete, vojnog drona i danas smo održali sastanak sa svim nadležnim tijelima koje provode istragu o tome što se dogodilo. Dobili smo prve inicijalne informacije. Na toj letjelici je bio eksploziv, neka vrsta bombe. Točno je da je na njoj bilo eksploziva. Dobro je da nije bilo žrtava. Temeljem daljnjeg tijeka istrage, moramo utvrditi tko je lansirao projektil. Je li to slučajno ili namjerno, je li riječ o sabotaži, na to još nemamo odgovor", kazao je premijer. 

Najavio je posjet NATO-u u Španjolskoj gdje će se stručnjaci sastati s predstavnicima NATO-a kako bi se utvrdile sve okolnosti oko pada letjelice.

"Francuska će nam pomoći u kontroli zračnog prostora"

Istaknuo je i da je već u petak u Parizu razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i oni su iskazali spremnost da nam francuski avioni pomognu u kontroli hrvatskog zračnog prostora. Nakon toga je avion Hawkeye E2C za rano upozoravanje i kontrolu zračnog prostora nadletio je hrvatsko nebo 12. ožujka, to će učiniti i sutra.

"Ja ću sutra posjetiti taj francuski nosač aviona koji je u Jadranu, kod Dubrovnika. Razgovaramo i sa SAD-om, da vidimo kako nam oni mogu pomoći".

Kazao je kako je na sjednici vrha HDZ-a bilo riječi i o cijeni goriva. "Izgledno je da će sutra doći do novog povećanja cijena goriva, ali vjerujemo da bi se već od idućeg tjedna ta cijena trebala ponovo spustiti. Gledat ćemo da ponovo poduzimamo mjere, ako bude još povećanja", kazao je. 

U ovom trenutku nikako nije ugrožena ospkrba gorivom. Ista je situacija i s hranom, kaže.

Plenković je odgovarao na pitanja i o sigurnosti tijekom obilaska mjesta pada letjelice i jesu li novinari, ali i dio Vlade bili ugroženi. 

"Odmah sam po dolasku iz Pariza sazvao cijeli sustav, informirao se o onome što se dogodilo i odlučili smo odmah posjetiti to mjesto s punim uvjerenjem da je to sigurno. Poduzete su sve mjere osiguranja", kazao je premijer na pitanje znači li to da je u subotu šetao kraj bombe. 

"Prilikom pada te letjelice došlo je do eksplozije", naglasio je premijer i dodao kako se ne zna od kuda je došla letjelica i s kojom namjerom. 

Mlake reakcije saveznika

Na pitanje o mlakim reakcijama saveznika, Plenković je kazao kako su oni itekako zabrinuti za ono što se dogodilo. "Svi oni koji su u političkom i vojnom sustavu, svi su oni upoznati s time", dodao je. 

Na tvrdnje nekih medija da će Vlada od saveznika zahtjevati sustav Patriot, Plenković kaže: "Ne znam od kuda to". Istaknuo je i kako je "sve što smo čuli u eteru, koji su brojni stručnjaci do sada objavljivali - krivo".

"Te doživljaje komentatora koji nemaju sve informacije treba smiriti", poručio je.

Na pitanje jesu li hrvatski radari mogli i ranije vidjeti letjelicu, odgovara: "Nebitno je to. Istraga će pokazati sve. Letjelica je najdulje letjela preko Mađarske, u Hrvatskoj je bila vrlo kratko. Oni koji slažu cijeli mozaik će raditi na tome kad budu imali nešto konkretno i onda će vas obavijestiti", rekao je Plenković.

"Poznato da vam je letjelica poletjela s teritorija Ukrajine, preletjela je Rumunjsku, Mađarsku...no nije poznato tko je letjelicu poslao, s kojom namjerom, je li riječ o sabotaži", ponovio je. 

"Da poleti večeras takva letjelica siguran sam da bi i NATO i Rumunjska bili spremniji, nego što smo bili u subotu u 23 sata naveče", napomenuo je premijer. Dodao je kako je na Mađarskoj strani da ispita zašto nije bilo komunikacije i javljanja u okviru sustava. 

"S Orbanom sam se vidio i u četvrtak i u petak. On je razumio što se dogodilo. Na njima je da vide zašto nije bilo obavijesti prema nama", kaže.

U Vladi razočarani mlakom reakcijom

"Premijer Andrej Plenković u središtu HDZ-a zasigurno razgovara o napadu drona na središte Zagreba. Tijekom dana je razgovarao sa dužnosnicima vojske, obavještajnih službi, no detalje razgovora on neće moći prenijeti svim svojim suradnicima budući da se radi o klasificiranim podacima.

Tijekom vikenda bilo je dosta zbunjujućih informacija i to će trebati razjasniti. Od bliskih suradnika premijera doznajem kako su u Vladi jako razočarani blagom i mlakom reakcijom saveznika u EU i NATO-u. Tijekom vikenda tek ste u crticama mogli vidjeti reakcije stranih medija što se dogodilo u Zagrebu.

U TV prilozima gotovo da se Zagreb nije ni spominjao. I to je nešto što Plenkovića muči. Bit ćemo pametniji što se tiče istrage tek za nekoliko tjedana ili mjeseci", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago uoči izjave premijera. 

Sastanci o padu letjelice

Plenković je na Twitteru objavio da je u ponedjeljak održao niz sastanaka na tu temu. Izvijestio je da je s ministrom obrane Mariom Banožićem i načelnikom GS OSRH Robertom Hranjem razgovarao o jačanju sposobnosti HV-a, a s članovima Vlade i nadležnim institucijama o utvrđenim činjenicama oko pada vojne letjelice.

"Sastanak s ministrom Banožićem, načelnikom GS OSRH Hranjem i zapovjednicima grana Hrvatske vojske o ulaganjima u jačanje sposobnosti HV", stoji u objavi.

Nešto prije toga izvijestio je da je održan sastanak s članovima Vlade te nadležnim institucijama o dosad utvrđenim činjenicama o padu vojne letjelice u Zagrebu. "Nadležna tijela vode istragu koja će rasvijetliti sve okolnosti. Intenzivno komuniciramo sa saveznicama u NATO-u", navodi se u objavi premijera Plenkovića.

O padu letjelice sastanak je danas održan i na Pantovčaku gdje se na tu temu s vojnim i obavještajnim vrhom sastao predsjednik Republike Zoran Milanović i potom održao konferenciju za medije.

Ni Milanović nije želio iznositi detalje, pa tako ni onaj je li na letjelici bila bomba ili nije. Samo je kazao da je istraga u tijeku i da sada opasnosti od palog objekta nema, a sve to uz indirektnu poruku premijeru i ministru obrane: ''Što se tiče same naravi letjelice i pada, ne bih govorio. Pozvao bih i druge koji se obraćaju medijima ispred grabe svakih 15 minuta da to ne rade, da ne idu tamo bez potrebe''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene