Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IMA BOMBE, NEMA BOMBE?

Milanović ''sve koji se obraćaju ispred grabe'' pozvao da šute, a još ga nešto muči: ''Tko će upravljati Patriotom? Kondukteri ZET-a?''

U tijeku je istraga o padu letjelice koja se srušila prije nekoliko dana usred Zagreba, kazao je predsjednik Republike Zoran Milanović na konferenciji za medije na Pantovčaku nakon što se sastao s vojnim i obavještajnim vrhom. Nikakve detalje nije želio iznositi, pa tako ni onaj je li na letjelici bila bomba ili nije.

''Istraga je u tijeku. Što se tiče same naravi letjelice i pada, ne bih govorio. Pozvao bih i druge koji se obraćaju medijima ispred grabe svakih 15 minuta da to ne rade, da ne idu tamo bez potrebe'', poručio je predsjednik Republike Zoran Milanović i istaknuo da opasnosti od palog objekta nema: ''Javnost je mirna i sigurna u ovom trenutku. To je sve što trebate znati, kao kada se vode neke druge vrste istraga.''

''Tražit ću da se sustav Protuzračne obrane (PZO) treba početi graditi, i to brzo - ne hitno, ali sada je pravi trenutak, vidjeli smo sve nedostatke koji postoje i činjenicu da se možemo osloniti na NATO, ali da te vrste odluka donosimo mi. Ovakvo nešto se vjerojatno neće ponoviti, ali odluke donosimo mi'', istaknuo je Milanović, koji se prije konferencije za medije sastao s vojnim i obavještajnim vrhom.

Sastanku su, između ostalih, nazočili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) admiral Robert Hranj, šef Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić, savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić.

Zoran Milanović Zoran Milanović s vojnim i obavještajnim vrhom Foto: Ured predsjednika RH

Je li letjelica imala aviobombu ili bombu za samouništenje?

''Iz ovoga smo svi nešto naučili. Članica smo NATO-a, rekao bih - solidna i lojalna, ali na kraju dana o vlastitoj sigurnosti računa vodimo isključivo mi. I zato očekujem da se pod hitno nađu odgovarajuća sredstva, koja su neusporedivo manja od onih koja smo izdvojili i izdvojit ćemo za borbene zrakoplove, da se ti sustavi izvorno u što kraćem roku ojačaju onim sredstvima i oruđima kojima se mogu ojačati, a to su jednostavnija oruđa. I da se onda u nekakvom srednjoročnom razdoblju, bez previše kompliciranja u javnoj nabavi jer ovo nisu europski fondovi, za potrebe hrvatske nacionalne sigurnosti i obrane i sustava PZO-a nabave odgovarajući sustavi, koji opet nisu jamstvo apsolutne sigurnosti, ali određene razine sigurnosti jesu jer - apsolutne sigurnosti nema'', istaknuo je predsjednik.

Upitan je li letjelica imala aviobombu ili bombu za samouništenje, Milanović je poručio da je to pitanje za ministra obrane i dodao: ''To nije tema o kojoj se govori javno.'' Na opetovano pitanje je li bilo bombe ili ne, ponovio je da to ne može reći: ''Bomba je teoretsko pitanje, to je stvar istrage. Ne mogu vam reći sa sigurnošću ni je li ta letjelica doletjela od strane ukrajinskih snaga. Ne možemo biti potpuno sigurni. Nećemo vjerojatno nikada to znati.''

''Takvih eksperata kakve sam vidio zadnjih dana, to je nadmašilo hrvatske resurse'', primijetio je predsjednik Republike: ''Ne mogu odgovarati za nekompetentnost, neznanje i neinteligenciju određenih ljudi. Mene su brifirali ozbiljni ljudi. Puno ozbiljniji od ovih koji idu po televiziji i imaju bradu kao pop Đujić, a govore kao Nikola Kalinić''.

Upitan o mogućnosti nabave američkog sustava Patriot, odvratio je: "Ma kakav Patriot." ''Ljudi koje smo do jučer bezobrazno odbijali kad su nam nudili poklon sad bi nam trebali dati Patriote? Recite, tko će raditi na Patriotima? Kondukteri ZET-a? Što će nam Patrioti? Napada li nas Hezbollah svaki dan kao Izrael? 'Ajmo kupiti onda još 50 aviona, da se nađe.''

Milanović je kazao da podržava i dalje odluku o nabavi zrakoplova, ali i napomenuo da da Hrvatskoj trebaju prikladni sustavi protuzračne obrane i da si ih Hrvatska može priuštiti.

Kakve je to nove detalje Milanović saznao?

S obzirom na to da je sazvao konferenciju za medije, a ni o čemu nije želio detaljnije govoriti, novinare je zanimalo je li saznao kakve nove detalje, a on je odvratio: ''Istraga je u tijeku. I da, ima novih detalja. Istragu vodi samostalni sektor vojne policije. To su vojnici koji formalno odgovaraju ustvari Banetu. To je jedan sektor unutar ministarstva. Ministarstvom znate tko, na užas Hrvata, upravlja. Očekujem da surađuju s drugim službama jer nema nikakvog samostalnog izmotavanja i soliranja i da svi koji trebaju biti upoznati s detaljima to znaju, ali to nije javnost.

Upitan je li se čuo s glavnim tajnikom NATO-a, kazao je opet da se s njim neće čuti jer je to, kako je kazao, ''paradiranje''.

''Ne, ne mislim da je NATO trebao djelovati. Ponovit ću - ako u vaš zračni prostor uđe nepoznata letjelica za koju nemate najavu, koja nije civilna, na nekakvoj čudnoj visini, i vaš sustav praćenja i motrenja je uoči, ne znate kamo to ide, imate nekoliko minuta, a tih nekoliko minuta ima nekakav Petar i nekakva Marija ako je pilotkinja i šefica baze, da digne avione, identificira taj objekt i da po tome djeluje. To su velike odgovornosti, težak zadatak. U toj situaciji pilot, koji je dobio zadatak da se digne i da identificira objekt, može donijeti pogrešnu odluku - srušiti putnički zrakoplov ili projektil koji može srušiti zgradu'', objasnio je Milanović.

''O ministru obrane neću, to je premijerov problem'', poručio je i dodao: ''Ministar je rekao to što je rekao, pozivam premijera neka ga primiri''. 

Pročitajte i ovo Dino Goleš - 2 ANALIZA MOŽE POTRAJATI MJESECIMA Oprečne informacije iz MORH-a i što do sada znamo o letjelici? "Šutnja NATO-a je skandalozna"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko je kriv? Milanović o padu letjelice: "Ne može se tražiti krivca samo u NATO-u, ali nije vrijeme za upiranje prstom"

''Očekujem da sada Vlada, kao što sam ih molio da uzmu Bradleyje, da u najkraćem roku nađu sredstva za PZO'', opetovao je Milanović i ponovio da on ne može govoriti o tuđoj neodgovornosti i neinteligenciji.

Upitan za Patriote, rekao je da ministar igra neku svoju igricu, ali ako uspije u tome, svaka mu čast: ''Treba razlikovati realne ambicije od gluposti.'' 

Je li Banožić dizao paniku, pitali su Milanovića, a on je odvratio: ''Ministar je ministar, to je važna dužnost, a kada je date ljudima koji su pali s kruške, onda je to vrlo opasno. Upravo zato ćemo, a nadam se da nećemo, ako zagusti, biti u situaciji da nas vode potpuno neuki ljudi''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene