Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Simpozij o smrzavanju jajnih stanica

'Pacijentice zamrzavale jajne stanice, ali nisu podvrgnute oplodnji'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka primjene novog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji u Hrvatskoj je oko 10 posto pacijentica, među onima koje su se podvrgnule IVF-u, smrznulo jajne stanice, ali nije bilo vremena ni mogućnosti da se one odmrzavaju za sekundarni postupak.

Istaknuo je to danas predsjednik Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju prof. Velimir Šimunić na simpoziju o smrzavanju jajnih stanica. Na skupu u hotelu Regent Esplanade predavanja su održali i neki od najpoznatijih europskih stručnjaka koji se bave metodom tzv. vetrifikacije jajnih stanica. Šimunić je rekao kako je u svijetu do danas oplodnjom odmrznute jajne stanice rođeno između 1.100 i 1.200 djece a metoda se počela primjenjivati prije 3-4 godine. Odmrznutim zamecima pak rođeno je između 200 i 300 tisuća djece, što je 10 posto od 3,5 do 4 milijuna djece rođene do danas u svijetu primjenom IVF-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Umjetna oplodnja 57-godišnjakinja rodila blizance! Slika nije dostupna Liječenje ljudske neplodnosti Pionir 'in vitro' oplodnje dobio Nobela za medicinu

Prof. Andrea Borini iz najpoznatijeg talijanskog centra za IVF u Bologni upoznao je hrvatske kolege s tamošnjim iskustvima u primjeni tzv. metode vetrifikacije. Oplodnjom odmrznutim te zatim oplođenim jajnim stanicama u njegovoj su klinici rođena 234 djeteta, a uspješnost te metode kod mladih žena iznosila je 25 posto, dok je kod starijih bila dosta niža.

>> Liječnici pacijente zbog zakona šalju u inozemstvo

Rezultati su postignuti nakon 2004. godine kada je Italija dobila zakon istovjetan hrvatskom koji je zabranjivao smrzavanje zametaka te ograničavao oplodnju na tri jajne stanice. Taj je zakon talijanski Ustavni sud ukinuo pa talijanski liječnici danas, kazao je Borini, sami u dogovoru s pacijentima odlučuju o metodi oplodnje. Simpozij je organiziran kao završetak dvomjesečnog ciklusa edukacije hrvatskih kliničkih embriologa iz područja zamrzavanja jajnih stanica i medicinski potpomognute oplodnje obrazovali u poznatim svjetskim centrima, kazao je Šimunić. On smatra da metode smrzavanja jajnih stanica imaju svoju budućnost te da je ‘prenaglašeno’ nazivati ih eksperimentom.

‘To je malo prenaglašeni termin jer se sjećam početaka IVF-a kada se u svijetu radilo na desetke tisuća eksperimenata a rodilo se svega 100-tinjak. Mislim da bez obzira na definiciju europske udruge, to više nije eksprimentalna metoda jer se sve više radi u svijetu. Bez toga nema čuvanja plodnosti onkoloških bolesnika, darivanja jajnih stanica ili čak i jednog dijela liječenja neplodnosti’, smatra Šimunić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene