Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Štrajk liječnika, koji traje više od mjesec dana, u pojedinim hrvatskim bolnicama odgodio je oko 10.000 operacija i time povećao ionako preduge liste čekanja. I dok ministar zdravlja Rajko Ostojić umiruje pacijente, liječnici upozoravaju da situacija nije dobra, a da bi posljedice štrajka mogle biti puno teže za sve.


Samo na dan na jednom od zagrebačkih kirurških odjela otkaže se 15-ak operacija. I za toliko povećava liste čekanja. 'Ako je 15-ak operacija manje samo na Svetom Duhu, to vam je u ovih mjesec i nešto dana 10.000 operacija, kazao je Tugomir Gverić, kirurg u 'Svetom Duhu'.

Vezani članci Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a Predsjednica HUBOL-a o COVID dodatku: "To su vam smijurije. Smiješne su cifre koje ljudi dobivaju na iznose plaća" Bolnički hodnici (Foto: Dnevnik.hr) Kako izgleda njihov radni dan i zašto traže veće plaće? Proveli smo dan s liječnicima i sestrama, praznog hoda nije bilo

Za pacijente koji lutaju od vrata do vrata, štrajk bi mogao imati i teže posljedice, upozoravaju liječnici, a i oni više posla. 'Računajte koliko će biti veliki pritisak pacijenata kad jednog dana sve ovo završi', kazao je Gverić. No, još uvijek se radi kao nedjeljom, a na operacije i preglede se čeka.

>>
Sindikati i Ministarstvo zdravlja i dalje bez dogovora

Mnogi na bolničkim šalterima, naknadno će, dobiti nove termine. No, pojedine bolničke ustanove, koje su probile svoj mjesečni proračun - svoja su vrata pacijentima 'zatvarala'. 'Mi u naškoj klinici imamo samo 40 posto rada u odnosu na mjesece kad nismo štrajkali. Pacijenti ne dobivaju punu zdravstvenu uslugu, a ministar Ostojić jedini ostvaruje određenu financijsku uštedu', kazao je doktor u KBC-u Zagreb Trpimir Goluža.

Sve to, čini se, ne brine ministra zdravlja. Nakon još jednog propalog kruga pregovora s liječnicima - nije imao komentara. Štrajk je, prema njihovim podacima, liste čekanja produljio za 10 - 15 posto.  Na otvoreni telefon ministarstva zdravlja do danas se požalio 861 pacijent. O svojim problemima pisalo im je njih 152, a intervenirali su u 67 slučajeva. Pacijente, koji su odbijeni, tvrde, zbrinuli su.

Sve to, liječnici u štrajku, spremni su nadoknaditi prekovremeno.'Sindikat će od kolega, ali i ja osobno zatražiti da se to što je odgođeno čim prije odradi i to bez posebnih naknada. To smo obećali našim građanima i to ćemo učiniti', kazao je predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić.

No, zasad je to jedno od težih pitanja u pregovorima, a oni već 37. dan zapinju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook