Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porast broja oglasa

Ovo su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj: Interes za jednim u velikom padu

Zavod za zapošljavanje
Zavod za zapošljavanje Foto: DNEVNIK.hr
OVI indeks za srpanj pao je za jedan posto u odnosu na isti lanjski mjesec, a pad je zabilježen i na mjesečnoj razini, i to treći mjesec zaredom, ovaj put za 3,2 posto, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

"OVI indeks je na godišnjoj razini u srpnju pao za jedan posto, nakon blažeg pada u svibnju i umjerenog oporavka u lipnju. Sudeći prema desezoniranim podacima i kretanju indeksa u usporedbi s prethodnim mjesecima, zabilježen je pad treći mjesec zaredom. Smanjenje u svibnju iznosilo je tri posto, 6,2 posto u lipnju te dodatnih 3,2 posto u srpnju. Drugo tromjesečje je stoga u odnosu na prethodno završilo u minusu od dva posto, a i početak trećeg tromjesečja započeo je padom", navedeno je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

No, analitičari EIZ-a vjeruju kako se i dalje radi o pomicanju sezonskog zapošljavanja prema početku godine, umjesto tijekom turističke predsezone kao što je bio običaj prijašnjih godina, a ne o usporavanju trendova na tržištu rada.

"U prilog tome govori stopa rasta broja oglasa u prvih sedam mjeseci godine u odnosu na prvih sedam mjeseci prošle godine od 4,1 posto te 5,6 posto rasta u odnosu na prethodnih sedam mjeseci", napisali su.

Pročitajte i ovo Nevrijeme Upaljen meteoalarm Budite na oprezu: Prijeti jako nevrijeme s kišom i grmljavinom, u jednoj regiji moglo bi biti posebno opasno

Najtraženija zanimanja ista su kao i lanjskog srpnja - prodavač, skladištar, vozač, konobar, kuhar i knjigovođa, a zajedno su na godišnjoj razini generirala 1,7 posto rasta broja oglasa.

Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja imali su programeri, s 13. na 24. mjesto, a najveći rast liječnici, koji su s 25. mjesta godinu dana ranije skočili na 12. najtraženije zanimanje u srpnju 2023. godine.

Nadalje, naveli su iz EIZ-a, najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u srpnju je zabilježeno u zanimanjima programer, učitelj i hotelijer/ugostitelj, dok je najveće povećanje opaženo kod liječnika, knjigovođa, skladištara i vozača.

Udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija i dalje je u porastu i u srpnju je iznosio 62 posto, kao što je u porastu i broj oglasa koji su nudili zaposlenje na neodređeno vrijeme, s 44,1 na 47,4 posto.

U srpnju u središnjoj Hrvatskoj pad broja oglasa za 4,1 posto

Kako su naveli iz EIZ-a, u srpnju je jedino u središnjoj Hrvatskoj zabilježeno smanjenje broja oglasa, 4,1 posto na godišnjoj razini, a rast su predvodile istočna Hrvatska s 23,9 posto te sjeverni Jadran s 19,5 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rat u Ukrajini VIDEO Najveći napad dronovima na Rusiju od početka rata: Gore zrakoplovi, gusti crni dim suklja iznad zračne luke

Pročitajte i ovo Satelitska snimka uragana Idalia Građani se evakuiraju Dramatična snimka iz svemira: Uragan ide prema Floridi, ima putanju koja nije viđena više od 170 godina - "Ovo mi je prvi zbog kojeg sam zbilja zabrinut"

Pad u srpnju tek je drugi zabilježeni godišnji pad broja oglasa u središnjoj Hrvatskoj od veljače 2021., pri čemu je drugi bio u prosincu 2022. godine. Zanimanja koja su najviše doprinijela padu oglasa u središnjoj Hrvatskoj su programer, učitelj, zanimanje u financijama te informatičar, izvijestili su iz EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene