Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne cijeni ih se dovoljno

Ovo je zanimanje među pet najtraženijih: "Teško je organizirati rad, slab je odaziv na natječaje"

Aktualno Galerija Potražnja za spremačicama - 6 Potražnja za spremačicama - 6 Foto: DNEVNIK.hr Potražnja za spremačicama - 5 Potražnja za spremačicama - 5 Foto: DNEVNIK.hr Potražnja za spremačicama - 4 Potražnja za spremačicama - 4 Foto: DNEVNIK.hr Potražnja za spremačicama - 3 Potražnja za spremačicama - 3 Foto: DNEVNIK.hr +4 Potražnja za spremačicama - 2 Galerija 1/9 >>
Nema ih ni za lijek i tako iz godine u godinu. Spremačice su dospjele među pet najtraženijih poslova. Ove godine na tržištu rada nedostajalo ih je više od osam tisuća. U turizmu su tome doskočili zapošljavanjem stranih radnika, no velik problem s manjkom te radne snage javlja se i u javnim ustanovama, posebice zdravstvu.

"Posla ima i previše, pogotovo kada ga nema tko raditi", rekla je Ana, spremačica u Klinici za Dječje bolesti Zagreb. Ana već 18 godina radi u bolnici u Klaićevoj.

"Nedostaje, nedostaje, i to nas puno nedostaje. Ljudi idu van, male su plaće, mi stariji nemamo izbora, a mladi imaju izbora, idu van", rekla je Ana.

Pročitajte i ovo Vikica Krolo bolnica ograničila posjete Što se događa u Splitu? "Trebamo zaštititi naše starije pacijente i one koji su teže bolesni, na razini Hrvatske korona i dalje postoji kao bolest"

Nadodaje kako ih je u bolnici posebno teško zaposliti jer se radi blagdanom, vikendom, a i sigurnost pacijenata na prvom je mjestu.

"Od 65 sistematiziranih radnih mjesta, imamo popunjena 44. Jako je teško organizirati rad, službu, problem su duga bolovanja za koja ne možete osigurati zamjenu i, nažalost, vrlo je slab odaziv na natječaje. Na deset raspisanih mjesta zaposlimo jednu do dvije spremačice", rekla je Anita Znaor, glavna sestra Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Pročitajte i ovo Ilustracija stiže sezona One su u Hrvatskoj kao suho zlato: Nema ih ni za lijek, evo kolike im se plaće nude

To je zanimanje među pet najtraženijih. Najviše spremačica nedostaje u zdravstvu, obrazovanju, administrativnim i uslužnim djelatnostima, turizmu. Kada se sve zbroji, u prvih sedam mjeseci tražilo se 8685 čistačica i spremačica. U turizmu su se zato počeli snalaziti i sa stranim radnicima. To je jedno od rješenja.

Pročitajte i ovo Potraga za čistačicama - 5 Sezona pred vratima Njihov je posao među 10 najtraženijih u Hrvatskoj, ali nitko ga ne želi raditi: ''Koliko ih je meni reklo - ne mogu, ja sam na rubu živaca''

"Jednostavnog rješenja nema, osim uvoza stranih radnika. Drugo je rješenje robotizacija, automatizacija tog posla. Moguće povećanje njihovih plaća dovelo bi do narušavanja odnosa između plaća prema višim razinama obrazovanja", rekao je Predrag Bejaković, nezavisni analitičar.

No plaće jesu male, vrte se oko minimalca, u prosjeku 700 eura. Uz to, ta profesija, kaže i Ana, ne cijeni se dovoljno.

"To je prvo i osnovno, da se cijeni nas i naš rad", rekla je Ana.

Jer je to posao koji je itekako potreban i društveno koristan, a to se najbolje vidi kada takvih radnika ima sve manje i manje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene