Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dražen Slavica večeras je prvi put progovorio za javnost nakon 70 dana. Mirjana Hrga s njim je bila u Šibeniku. Na pitanje kako se osjeća, Slavica je rekao 'tužno i potišteno'. Dodao je kako su to najteži dani u njegovom životu.


Nakon puštanja iz pritvora, u kojem je proveo 54 dana, bivši vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije, Dražen Slavica, večeras je u emisiji '10 do 8' prvi put progovorio o dramatičnoj sudbini koja ga je snašla nakon kornatske tragedije.

Vezani članci Slika nije dostupna Kornatska tragedija: 'Tek smo nakon nekoliko sati saznali da ima stradalih' Slika nije dostupna Odgođeno suđenje Draženu Slavici

Slavica je kao osumnjičenik u pritvoru bio gotovo dva mjeseca. Izašao je tek kada su ispitani svi svjedoci.

'Jako loše se osjećam jer sam izgubio 12 kolega. Izgubio sam ljude s kojima sam dijelio dobro i zlo', odgovorio je Slavica na pitanje Mirjane Hrge kako se osjeća ponovno na slobodi.

Slavica tvrdi i kako bi se, unatoč svemu što se dogodilo, i dalje želio baviti vatrogastvom, iako bi sada ipak bio poljuljan u svojim odlukama.

'Sat vremena sam razgovarao s mrtvim kolegama'

Rekao je i kako se ne osjeća krivim za djelo za koje ga se tereti, ali da odgovornost po hijerarhiji zapovjedanja postoji.

'Ako mi se dokaže krivnja u nekoj varijanti, kriv i mogu biti, ali kriminalac nisam', tvrdi Slavica koji je odmah nakon tragedije na Kornatu prihvatio moralnu odgovornost.

'Teško mi je. Tada sam razmišljao kako bi bilo bolje za mene i moju obitelj da sam i ja ostao na Kornatu', rekao je. 'Kad sam došao na mjesto nesreće sat vremena sam bio s mrtvim kolegama i doslovno pričao s njima.'

Slavica je u '10 do 8' ispričao i kako je na Svi svete posjetio grobove poginulih vatrogasaca te se na nekima susreo i s njihovim obiteljima. Majka pokojnog Tomislava Crvelina zagrlila ga je i poljubila. Neke obitelji nisu željele s njim ostvariti nikakav kontakt iako je on žarko želio popričati s njima.

'Nisam znao da su u helikopteru bila dva maloljetnika'

Slavica je opovrgnuo i glasine kako je iz helikoptera izbacio 200 litara vode kako bi ukrcao dva vatrogasca više. 'Notorna laž!', rekao je.

Također opovrgava i optužbe kako je znao da su u helikopteru bila dva maloljetnika.

Ističe kako mu danas podršu daju sve vatrogasne postrojbe na području RH, kao i Udruga profesionalnih vatrogasaca.

Mirjana Hrga vratila je Slavicu u onaj dan kad se u šibenskom kazalištu održala komemoracija za poginule vatrogasce te ga upitala zašto taj dan nije govorio o nesreći pred svima.

'Imao sam želju govoriti ali sam izbačen iz protokola', rekao je Slavica. 

Opovrgnuo je i glasine kako rasprodaje imovinu i odlazi iz Šibenika.

'Ne namjeravam napustiti Šibenik jer mi je u srcu. Na početku sam o tome razmišljao, ali sada više ne', rekao je.

Čitavu emisiju '10 do 8', u kojoj Mirjana Hrga ekskluzivno razgovara s Draženom Slavicom, pogledajte u priloženom videu.