Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bioenergetska postrojenja

Kako uopće od mlijeka nastaje struja?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mlijeko s povišenom razinom aflatoksina već nekoliko dana odvozi u takozvana bioenergetska postrojenja i od njega se proizvodi struja.

Kako uopće od mlijeka nastaje struja? Mlijekom se hrane bakterije. Bakterije proizvode bio-plin. Plin pokreće motor koji proizvodi struju. Od 1.000 litara mlijeka može nastati struje dovoljno za 10 žarulja od 100 wati koje će raditi 300 sati. Ipak, mlijeko je preskupa sirovina da bi se od njega proizvodila struja. Bio-postrojenja kupuju litru mlijeka za 20 lipa samo zato što je to mlijeko aflatoksično i ne može u preradu za ljudsku ishranu. Na tisuće litara aflatoksičnog mlijeka sa slavonskih farmi stiže u bio-energanu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Aflatoksin u mlijeku Slovenske farme: Kukuruz za prehranu stoke uvezli smo iz Hrvatske Slika nije dostupna 'Prepušteni smo milosti i nemilosti' Aflatoksin: S više od 200 farmi se još uvijek ne otkupljuje mlijeko

'Mi zaprimimo kompletne količine koje dobijemo. Trenutno imamo 30 kubika gnojnice i isto toliko mlijeka', rekao je Zlatko Becić, voditelj Bio-plinskog postrojenja u Tordincima. Mlijeko pomiješano sa stajskim gnojivom i kukuruznom silažom smjesa je od koje nastaje plin. 'U fermenteru se odvija fermentacija, tj. razgradnja te bio-mase, bez prisustva zraka. Nju razgrađuju bakterije i produkt te razgradnje je plin', kaže Becić.

>> U BiH pronašli aflatoksin u mlijeku hrvatskih proizvođača

Plin pokreće motor. Motor proizvodi struju. Motor radi maksimalnom snagom, u prosjeku 1 mW na sat, dakle 24 sata na dan. Od 1.000 litara mlijeka može nastati 300 kWh struje. U prijevodu, to znači da 10 žarulja od 100 Wati može raditi 300 sati. Mlijeko je preskupa sirovina za proizvodnju struje.

'Mlijeko je hrana i mlijeko je šteta koristiti u bioplinksim postrojenjima. Mi silom prilika sada preuzimamo, jer imamo ugovor s ministarstvom, ali od samog mlijeka se ne može proizvoditi električna energija', dodaje Becić. Struja iz bio-postrojenja podzemljem putuje u trafostanicu. Iz trafostanice ide do potrošača. Među njima su i mljekari i tvornice mlijeka.

Cijenom od 1,45 kn za kWh struje iz bio-postrojenja, država potiče proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. Zapravo, potičemo svi mi, potrošači struje. Ako pogledate svoje račune vidjet ćete da na potrošenih 10 kilovatsati plaćate 5 lipa za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora. U prosjeku, 10-ak kuna po kućanstvu za godinu dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene