Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klub SDP-a i ostali oporbeni zastupnici uspjeli su u nakani miniranja izbora predsjednika i novih članova Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, ali presudnu ulogu imali su oni zastupnici vladajuće koalicije koji su pristupili glasovanju, a njihovi su listići bili nevažeći.


Neslužbeno se moglo doznati da su HDZ-ovci disciplinirano glasovali ali da su 'zakazali' neki koalcijskih partneri. Danas, naime, ističe rok za izbor članova povjerenstva po novom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa. Prilikom tajnog glasovanja u prvom krugu za predsjednicu povjerenstva nijedna od dviju kandidatkinja nije dobila potrebnih 77 glasova zastupnika, a u drugom krugu nisu izbarana ni četiri člana Povjerenstva.

Vezani članci Sabina Glasovac (SDP) SDP prihvatio nacrt suradnje s Možemo! u Zagrebu, Glasovac komentirala napise o Klisoviću na čelu Skupštine Oporba napušta zgradu Sabora Odbijene oporbene inicijative o radu Stožera tijekom krize, osnivanju istražnog povjerenstva...

Za predsjednicu Povjerenstva kandidirala se Sanja Lozančić koja je dobila 72 glasa, a njezina protukandidatkinja Dora Rešetar dobila je tek 3 glasa. Od deset kandidata za četiri mjesta članova Povjerenstva najviše, 69 glasova, dobila je Diana Dulibić. Željka Žokalj 64 glasa, Jadranka Kolarveić 62 glasa, Rajko Kneklin 55 glasova, Sanja Lozančić 10 glasova, Irena Čupić 9 glasova, Dora Rešetar 7 glasova, Dinka Prce i Robert Jambrović po pet glasova, a Danija Budimit tek 2 glasa.

Naime, kako je izvjestio predsjednik Sabora Luka Bebić od 153 zastupnika tajnom glasovanju pristupilo je u prvom krugu njih 82, a 6 listića bilo je nevažećih. U drugom krugu pristupila su glasovanju 82 zastupnika uz 7 nevažećih listića. Tome je prethodio istup Nenada Stazića (SDP) koji je najavio kako klub SDP-a neće sudjelovati u glasovanju. Naglasio je da je za Zakon o sprečavanju sukoba interesa podnesen zahtjev za ocjenom ustavnosti, a dodao je kako je odbijen zahtjev oporbe da se konsenzusom i dvotrećinskom većinom (102) zastupnika biraju predsjednik i četiri člana povjernstva.

'Međutim pokazalo se kako želite, političko, o vladi ovisno tijelo', optuživao je Stazić. 'Ovako izbarano povjerenstvo štiti će interese vlade i vladajuće većine i služit će da se ne ispituje eventualni sukob interesa kod vladajuće grupacije, a da se oporbi insinuira progon zbog sukoba interesa koji i ne postoji', nastavio je nabrajati Stazić. No nije zabravio naglasiti i obećati da će se nakon parlamentranih izbora i SDP-ove pobjede ponovno birati Povjerenstvo kojem će na čelu biti oporbenjak iz redova HDZ. To je zapalilo HDZ-ove klupe. Reagirali su Andrija Hebrang, Vladimir Šeks i Ivan Bagarić.

Markovinović: Raspisat ćemo natječaj, a do imenovanja staro Povjerenstvo odrađivat će posao,Član odbora za izbor i imenovanje te član Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Krunoslav Markovinović (HDZ) kaže kako će se odmah pristupiti raspisivanju natječaja za izbor predsjednika i četri člana Povjernstva. Prema njegovm mišljenju dok se ne imenuje novo Povjerenstvo traje mandat starom koje će tehnički odrađivati posao. (VLM Agencija)