Početku iduće godine posebno se raduje 1400 radnika trgovačkog lanca KTC. Taj maloprodajni lanac odlučio je da neće raditi nedjeljom.

Galerija


Trgovački lanac KTC, slobodnu nedjelju za 1400 radnika, uvodi od prvog siječnja.

Vezani članci Hrvoje Bujas Glas poduzetnika oglasio se o prijavljivanju njihova šefa: ''Ovo će biti presedan u Hrvatskoj!" Industrija događanja U industriji događanja pad prometa i više od 90 posto, od Vlade traže tri seta mjera

"Ako ih tretiramo kao članove velike obitelji, onda je red da ih tretiramo tako i u poslu. Omogućili smo im da nedjelje provode sa svojim najmilijima, a drugo je naša želja da zanimanje trgovac ponovno bude atraktivno", otkriva Ivica Katavić, predsjednik Upravog odbora KTC-a.

Ljiljana Lugomer ovaj posao radi 26 godina, a vijest da će nedjeljom biti slobodna iznenadila je i nju i radne kolege."Pretežno smo svi majke ili supruge, imamo doma svojih problema, posla i sad sve što nam se nakupi preko tjedna ostavit ćemo za nedjelju", kaže.

KTC je uvjeren kako će ovo biti dodatna motivacija, baš kao i kada su prestali raditi na vjerske blagdane prije tri godine. "Iz razgovora sa zaposlenicima, to vrijeme koje provedu s obiteljima na Štefanje, na Uskrsni ponedjeljak, Veliku Gospu ili Svi svete, mislim da se to ne može platiti novcem", uvjeren je Katavić.

Oko rada nedjeljom, načelno, trgovci su različitih mišljenja, kažu nam u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

"Nema jedinstvenog stava. Ima članica koje bi se prilagodile ako bi se regulatorno prilagodilo radno vrijeme trgovine na malo, tako da u ovom trenutku postoje podijeljeni stavovi", kaže Ema Culi iz Sektora za trgovinu HGK.

Razmišljaju li o ukidanju rada nedjeljom, pitali smo pet najvećih maloprodajnih lanaca. U Konzumu kažu da podržavaju takve inicijative, ali ističu potrebu zakonodavnog okvira koji će urediti to pitanje. Rad nedjeljom, tvrde, plaćaju 40 posto više.

Da su im zaposlenici dodatno plaćeni za rad nedjeljom, kažu u Lidlu. Iako temu nisu htjeli htjeli komentirati, ograniči li se rad nedjeljom, prilagodit će poslovanje.

U Kauflandu napominju da su petodnevni radni tjedan uveli prije tri godine te tako zaposlenicima uspjeli omogućiti više slobodnog vremena za njihove obitelji i hobije, neovisno o danu u tjednu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr