Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mogli biste se iznenaditi

Objavljena karta sa svim fatalnim napadima morskog psa kakav je posljednjih dana uočen u Jadranu

Morski pas snimljen kod Makarske (Foto: Cro2go Facebook)
Morski pas snimljen kod Makarske (Foto: Cro2go Facebook) Cro2go Facebook
Aktualno Galerija Napadi morskih pasa s fatalnim ishodom (Foto: ISAF) Napadi morskih pasa s fatalnim ishodom (Foto: ISAF) Foto: ISAF Morski pas snimljen kod Makarske (Foto: Cro2go Facebook) Morski pas snimljen kod Makarske (Foto: Cro2go Facebook) Foto: Cro2go Facebook +0 Morski pas snimljen kod Makarske (Foto: Cro2go Facebook) Galerija 1/3 >>
Nakon pojave morskog psa "kučka" (Isurus oxyrinchus) u Jadranskom moru u blizini Makarske, Institut za oceanografiju i ribarstvo objavio je post na Facebooku s kartom na kojoj se vidi gdje su sve zabilježeni napadi ove vrste morskog psa s fatalnim ishodom.

Pojava morskog psa "kučka" nedaleko od Makarske, a potom i u Korčulanskom kanalu, potaknula je Institut za oceanografiju i ribarstvo da objasni koliko je ta vrsta morskog psa opasna za ljude. 

Tako su na svom Facebooku objavili kartu svih napada ove vrste morskog psa na ljude s fatalnim ishodom. 

''Sigurno ste u više navrata ovih dana vidjeli snimke gracioznog morskog stvorenja kojeg nazivamo morski pas kučak, psina dugonska ili popularno - mako (Isurus oxyrinchus). Radi se o manjem primjerku te vrste koji je uočen prvo kod Makarske, a kasnije i u Korčulanskom kanalu. Karakteristike na osnovi kojih je obavljena identifikacija sa ilustracijama već je prenio Podvodni.hr, a i mi ih donosimo u komentaru na ovaj post. Identifikacija je obavljena u suradnji sa našim znanstvenicima te je ovom prilikom definitivno potvrđujemo. Povijesno je kučak bio relativno česta pojava u Jadranu, no njegova brojnost, kao i brojnost brojnih drugih vrsta morski pasa, drastično je smanjena uslijed neracionalnog izlova te je danas njihova pojava kuriozitet. Radi se o ugroženoj i zaštićenoj vrsti. Naglašavamo da potrebe za panikom nema. Iako postoje zabilježeni slučajevi napada na čovjeka od strane ove vrste, oni su iznimno rijetki te ih je u posljednjih 120 godina zabilježeno tek 10 u cijelom svijetu. Na slici koju prenosimo sa stranice ISAF koja se bavi praćenjem napada morskih pasa u svijetu prikazani su svi fatalni napadi ove vrste na čovjeka. (Točkica se nalazi u desnom dijelu slike)'', stoji u postu kojeg je Institut za oceonografiju i ribarstvo objavio na Facebooku.

Pročitajte i ovo Morski pas snimljen kod Makarske (Foto: Cro2go Facebook) Izbjegavajte veće dubine Tko to mene geda? Morski pas snimljen uz obalu Makarske: Stručnjak objašnjava o kojoj je vrsti riječ i je li potreban oprez

Pročitajte i ovo Plovilo po morem (Foto/Arhiva: AFP) Podmorski pljačkaši Blago s dna Jadrana gotovo u potpunosti je nestalo: ''Pljačka je provedena na barbarski način"

U komentaru posta još su dodali: ''Temeljem morfoloških obilježja jedinke na snimci sa sigurnošću se može utvrditi kako se radi o vrsti Isurus oxyrinchus (Rafinesque, 1810). Uočljiva morfološka obilježja navedene vrste su: šiljata gubica; visoka dorzalna peraja, veće visine od bazne duljine; početak prve dorzalne peraje neposredno iza završetaka prsne peraje; izraženi greben na osnovici repne peraje; srpasta repna peraja te crna mrlja u osnovici prsnih peraja''.
 

 

Aktualno Drama u Hong Kongu: Tisuće prosvjednika na ulicama, policija intervenirala suzavcem i gumenim mecima Prosvjed u Kini (Foto: AFP) - 1 Prosvjed u Kini (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Prosvjed u Kini (Foto: AFP) - 2 Prosvjed u Kini (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Prosvjed u Kini (Foto: AFP) - 3 Prosvjed u Kini (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Prosvjed u Kini (Foto: AFP) - 4 Prosvjed u Kini (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Prosvjed u Kini (Foto: AFP) - 5 Prosvjed u Kini (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp +4 Masovni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 5 Svijet Drama u Hong Kongu: Tisuće prosvjednika na ulicama, policija intervenirala suzavcem i gumenim mecima 1/10 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene