Nakon pojave morskog psa "kučka" (Isurus oxyrinchus) u Jadranskom moru u blizini Makarske, Institut za oceanografiju i ribarstvo objavio je post na Facebooku s kartom na kojoj se vidi gdje su sve zabilježeni napadi ove vrste morskog psa s fatalnim ishodom.

Galerija


Pojava morskog psa "kučka" nedaleko od Makarske, a potom i u Korčulanskom kanalu, potaknula je Institut za oceanografiju i ribarstvo da objasni koliko je ta vrsta morskog psa opasna za ljude. 

Tako su na svom Facebooku objavili kartu svih napada ove vrste morskog psa na ljude s fatalnim ishodom. 

''Sigurno ste u više navrata ovih dana vidjeli snimke gracioznog morskog stvorenja kojeg nazivamo morski pas kučak, psina dugonska ili popularno - mako (Isurus oxyrinchus). Radi se o manjem primjerku te vrste koji je uočen prvo kod Makarske, a kasnije i u Korčulanskom kanalu. Karakteristike na osnovi kojih je obavljena identifikacija sa ilustracijama već je prenio Podvodni.hr, a i mi ih donosimo u komentaru na ovaj post. Identifikacija je obavljena u suradnji sa našim znanstvenicima te je ovom prilikom definitivno potvrđujemo. Povijesno je kučak bio relativno česta pojava u Jadranu, no njegova brojnost, kao i brojnost brojnih drugih vrsta morski pasa, drastično je smanjena uslijed neracionalnog izlova te je danas njihova pojava kuriozitet. Radi se o ugroženoj i zaštićenoj vrsti. Naglašavamo da potrebe za panikom nema. Iako postoje zabilježeni slučajevi napada na čovjeka od strane ove vrste, oni su iznimno rijetki te ih je u posljednjih 120 godina zabilježeno tek 10 u cijelom svijetu. Na slici koju prenosimo sa stranice ISAF koja se bavi praćenjem napada morskih pasa u svijetu prikazani su svi fatalni napadi ove vrste na čovjeka. (Točkica se nalazi u desnom dijelu slike)'', stoji u postu kojeg je Institut za oceonografiju i ribarstvo objavio na Facebooku.

Morski pas snimljen kod Makarske (Foto: Cro2go Facebook) Tko to mene geda? Morski pas snimljen uz obalu Makarske: Stručnjak objašnjava o kojoj je vrsti riječ i je li potreban oprez

Plovilo po morem (Foto/Arhiva: AFP) Blago s dna Jadrana gotovo u potpunosti je nestalo: ''Pljačka je provedena na barbarski način"

U komentaru posta još su dodali: ''Temeljem morfoloških obilježja jedinke na snimci sa sigurnošću se može utvrditi kako se radi o vrsti Isurus oxyrinchus (Rafinesque, 1810). Uočljiva morfološka obilježja navedene vrste su: šiljata gubica; visoka dorzalna peraja, veće visine od bazne duljine; početak prve dorzalne peraje neposredno iza završetaka prsne peraje; izraženi greben na osnovici repne peraje; srpasta repna peraja te crna mrlja u osnovici prsnih peraja''.
 

 

Drama u Hong Kongu: Tisuće prosvjednika na ulicama, policija intervenirala suzavcem i gumenim mecima