Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prikupili 9,5 mil kuna

Otvoreno pismo Plenkoviću: ''Hitno oslobodite plaćanja PDV-a stradalnike i humanitarne organizacije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaklada Solidarna, koja je prikupila gotovo devet i pol milijuna kuna donacija za stradale u potresu, uputila je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću od kojeg traže oslobađanje plaćanja PDV-a za donacije pri kriznom zbrinjavanju.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

''Poštovani predsjedniče Vlade,

Upućujemo Vam otvoreno pismo jer ne dobivamo odgovor na upit koji su Zaklada Solidarna i partnerska Regionalna zaklada za regionalni razvoj Zamah uputile ministru financija, ministru rada i socijalne politike te potpredsjedniku Vlade za društvene djelatnosti i zaštitu ljudskih prava o politici oslobađanja od plaćanja PDV-a za donacije pri kriznom zbrinjavanju stradalih u potresu na području Petrinje i Sisačko-moslavačke županije. Jasan stav niste iskazali ni Vi u svojem izlaganju tijekom Aktualnog sata u Hrvatskom saboru.

Zabrinuti smo zbog izbjegavanja Ministarstva financija, odnosno Vlade, da donese protokol za upravljanje humanitarnom pomoći kojim bi se izuzele od plaćanja PDV-a sve nabavke robe i usluga za krizno zbrinjavanje stradalih u vrijeme opravdanog proglašenja prirodne katastrofe.

Kako se recentna Dopuna Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona vezano uz donacije za pomoć nakon potresa u Petrinji i SMŽ odnosi isključivo na poslovne subjekte koji doniraju vlastitu robu ili usluge ali ne i na sve druge donatore, niti na same stradalnike, u praksi to znači da ni jedinice lokalne samouprave niti neprofitne organizacije (zaklade, udruge) NISU oslobođene plaćanja PDV-a na robu (npr. kontejnere) ili usluge (npr. prijevoz i montaža) koje nužno trebaju nabaviti u svrhu zbrinjavanja stradalog stanovništva, a u okviru svojih programa krizne podrške građanima koja se temelji na donacijama.

 

Povrh toga, PDV-a nisu oslobođeni niti sami stradalnici koji uz pomoć prijatelja i obitelji krpaju ušteđevine i posudbe da bi sami sebi nabavili kontejner ili mobilnu kućicu te time rasteretili državu ili bilo koga drugog u ovoj zahtjevnoj fazi masovnog hitnog zbrinjavanja.
Pohvala solidarnosti koja se iskazala od samog začetka ove tragedije uzrokovane razornim potresom u siromašnoj regiji, i to usred zime i pandemije, nije dostatna. Svaki kontejner, kućica, gumene čizme, građevni materijal ili bilo što nužno u pružanju prve pomoći koji su osigurani donacijama građana izravno ili preko humanitarnih organizacija, vjerskih zajednica, udruga te zaklada ogromna su ušteda, i to odmah vidljiva u proračunu Republike Hrvatske i institucija koje su pošteđene dijela obaveza koje su inače opisom poslova obavezane izvršiti.

Od presudne je važnosti da država ovakvu namjensku potrošnju ne opterećuje naplatom PDV-a nikome u lancu solidarnosti – od kupaca roba i usluga kojima se pomaže u vrijeme kriznog zbrinjavanja – počevši od samih stradalnika do svih donatora. Neprimjereno je da država, kojoj je u cijelosti moglo biti prepušteno zbrinjavanje stradalih jer joj je to i obaveza, prikuplja sredstva naplatom PDV-a onima koji su žurno reagirali pomažući sebi i drugim ljudima u potrebi.

Pročitajte i ovo Milorad Meandžija iz Majskih Poljana dobio kontejner Donatori željeli ostati anonimni Milorad više neće morati spavati u hladnom sobičku i šetati noću da se ugrije: Nakon priče Dnevnika Nove TV dobri ljudi darovali mu kontejner

Pročitajte i ovo Petrinja nakon potresa - 3 Daruju, ljudi, tvrtke... Svaka čast svima: Ministar Marić otkrio koliko je novca za pomoć već prikupljeno u državnoj riznici

Zahtijevamo stoga da se hitno donese odluka o oslobađanju plaćanja PDV-a za sve stradale koji su se sami krenuli zbrinjavati kao i za organizacije koje posjeduju rješenje o pravu na obavljanje humanitarne djelatnosti. To je minimalna razumna odluka. Opravdano je i nužno osloboditi plaćanja PDV-a sve donatore, individualne ili grupne, uz prilaganje Izjave o svrsi nabavke robe ili usluga i Izjave krajnjeg korisnika o prihvatu.

Donošenjem takve odluke, značajno više roba i usluga stiglo bi do stradalih i time im bitno pomoglo u tragičnoj situaciji koja ih je zadesila uslijed prirodne katastrofe čije posljedice trpe. Takav odlučan i jednoznačan iskaz solidarnosti Vlade RH s donatorima i stradalim građanima predstavljao bi značajan doprinos obnovi povjerenja u institucije vlasti.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene