Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu prezali ni pred čim

Otvorena izložba krivotvorina: Jednu sliku pokušali prodati  Vladi

Otvorena izložba krivotvorenih umjetnina (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Otvorena izložba krivotvorenih umjetnina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Otvorena izložba krivotvorenih umjetnina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Otvorena izložba krivotvorenih umjetnina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Otvorena izložba krivotvorenih umjetnina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
U Opatiji je otvorena izložba najpoznatijih svjetskih i hrvatskih umjetnika, od Dalija do Generalića. Međutim, svi su izlošci krivotvorine koje su zapljenom završile u rukama policije. Originalan postav izložbe postigao bi vrijednost i do nekoliko stotina tisuća kuna.

Četrdesetak djela koja ne vrijedi gotovo ništa izložena su u kriminalističkoj zbirci Muzeja policije. Radi se o krivotvorinama koje je zaplijenila policija.

Pročitajte i ovo Ukradeni brak jazavčar nestao u srijedu Ovaj je pas ukraden, traže ga policija i vlasnik: "Vrijedi nekoliko tisuća eura" Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima

"Postoje i djela koja su izrezana iz kalendara i stavljena u neki skupi okvir. Radi se o djelima gdje je okvir skup a ona u stvari ne vrijede ništa", rekla je Helena Biočić, voditeljica muzeja policije.

Preprodavači nisu prezali ni pred čim. "Žena koja sjedi" ponuđena je, ni više ni manje, nego državi.

"Ta slika je svojedobno ponuđena Vladi RH. Srećom, netko je bio dovoljno mudar da sliku na provjeru odnese stručnjaku", rekao je Dubravko Novak, načelnik policijske akademije,

Provjera podrijetla djela koje se kupuje itekako je važna pošto krivotvorine u umjetničkom svijetu nisu rijetkost. Ipak, neka od izloženih djela možda i nisu lažnog sjaja.

Naime, jedna Dalijeva slike oduzet je dvojici Talijana na izlasku iz države. Procjenu nikada nije prošao, ali je proglašen krivotvorinom pošto ne postoje zapisi o njegovu postojanju.

S druge strane, djelo Borisa Bućana dokazana je krivotvorina, ali samo zato što je na originalno djelo dodana ptica.

"Kada biste stavili original pokraj jednog ovako plagijata ne biste znali što je original a što krivotvorina", rekao je Rikardo Staraj, načelnik Mošćeničke Drage.

Četrdesetak lažnih djela u Centru Žerve ostaje izloženo do 23. rujna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene