Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ AGENCIJE za naplatu potraživanja

Otvorena istraga: Procurili osobni podaci 77 tisuća građana, njihovi dugovi, OIB, adresa stanovanja...

Iz agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital u javnost su procurili osobni podaci o 77.317 fizičkih osoba, a riječ je o dosad najvećem curenju osobnih podataka u Hrvatskoj.

Iz agencije za naplatu potraživanja B2 Kapital procurili su podaci koji sadržavaju ime i prezime, OIB, datum rođenja, adresu stanovanja, naziv i OIB poslodavca, broj telefona/mobitela, e-mail, dugovanje prema B2 Kapitalu, iznos glavnice te iznos zateznih kamata za čak 77.317 fizičkih osoba. 

B2 Kapital jedna je od agencija za naplatu potraživanja koje otkupljuju dugove loših kredita od banaka i teleoperatera i potom ih same naplaćuju.

Riječ je o dosad najvećem curenju osobnih podataka u Hrvatskoj te će trebati utvrditi kako su se ti podaci našli u javnosti.

Pitanje je i je li ta agencija smjela obrađivati podatke na ovakav način, odnosno da se uz iznos duga nalaze i podaci o osobnom e-mailu i broju mobitela. Postavlja se i pitanje kako je B2 Kapital došao do tih podataka, javlja Index.hr. 

Iz Agencije za zaštitu podataka (AZOP) rekli su za Index da su započeli istragu, dok su iz B2 Kapitala potvrdili da je došlo do neovlaštenog otuđenja osobnih podataka njihovih dužnika te da surađuju sa svim institucijama.

B2 Kapital kaže da je prodaja tih osobnih podataka trećim osobama s njihove strane isključena.

"B2 Kapital d.o.o. obrađuje osobne podatke isključivo u skladu s relevantnim zakonskim odredbama. B2 Kapital ne obrađuje osobne podatke na nezakonit niti nedopušten način", priopćili su iz tvrtke. 

"Odmah smo poduzeli intenzivne istražne radnje te postupili u skladu s našim strogim sigurnosnim protokolom postupanja s osobnim podacima.

Surađujemo sa svim nadležnim institucijama kako bi se utvrdilo na koji način i gdje je došlo do neovlaštenog otuđenja osobnih podataka naših klijenata, a pokrenuli smo i neovisnu vanjsku forenzičku istragu", dodali su iz B2 Kapitala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene