Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na području Bosne i Hercegovine i Srbije u 7 sati otvorena su birališta na kojima hrvatski državljani s prebivalištem u tim zemljama mogu glasovati za novi saziv Hrvatskog sabora. Zastupnike za Hrvatski sabor biraju i Hrvati u Skandinaviji.


Za nešto više od 280 tisuća hrvatskih državljana s pravom glasa koliko ih živi u BiH bit će otvorena birališta na 124 lokacije.

Vezani članci Slika nije dostupna Otvorena birališta na zapadu Rusije Slika nije dostupna U Njemačkoj otvorena birališta za hrvatske državljane

Najveći broj birališta, njih 54, otvoreno je na području koje pokriva Generalni konzulat u Mostaru s obzirom da je tamo koncentriran najveći broj osoba s pravom glasa.

Na teritoriju koji pokriva Generalni konzulat u Sarajevu otvoreno je 37 glasačkih mjesta a ostala su na području koje pripada Generalnom konzulatu u Banjoj Luci.

Hrvatski državljani koji žive u BiH svoje glasove za kandidate u XI izbornoj jedinici moći će dati i u nedjelju.

Birališta na teritoriju BiH i prvog i drugog dana glasovanja bit će otvorena od 7 do 19 sati. 

Birači će moći glasovati u subotu i nedjelju od 7 do 19 sati na
petnaest izbornih mjesta u Beogradu, Zemunu, Somboru, Subotici, Inđiji, Sremskoj Mitrovici, Pančevu i Janjevu na Kosovu.

Prema iznesenim podacima za parlamentarne izbore u Hrvatskoj u Srbiji se registriralo nešto više od 4200 birača.

Za one koji su su željeli glasovati u Hrvatskoj organiziran je
autobusni prijevoz iz Beograda, Novog Sada, Apatina i Sombora do njihovih biračkih mjesta, a prvi su autobusi prema Lici i Dalmaciji krenuli u petak poslije podne.

Hrvati u Skandinaviji i hrvatski građani koji su se ovog izbornog vikenda zatekli na sjeveru Europe biraju zastupnike za Hrvatski sabor u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima te u pojedinim udrugama hrvatskih iseljeničkih zajednica.

U Danskoj, Norveškoj i Finskoj dvodnevno je glasovanje organizirano u veleposlanstvima RH u Kopenhagenu, Oslu i Helsinkiju. Na Islandu nije otvoreno biračko mjesto.

Procjenjuje se da u Skandinaviji živi oko 40 tisuća Hrvata. 

Najviše ih je u Švedskoj gdje su otvorena tri biračka mjesta i to u veleposlanstvu RH u Stockholmu, u Hrvatskom društvu Velebit u Goeteborgu te u Hrvatskom društvu Croatia u Malmoeu, najjužnijem švedskom gradu u kojemu živi i najbrojnija zajednica Hrvata u Skandinaviji.

Višečlani birački odbori brinu se o regularnosti izbora te će nakon završetka glasovanja utvrditi konačne rezultate na biračkim mjestima u Skandinaviji.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj glasuju za liste 11. izborne jedinice, a Hrvati koji trenutačno borave u Skandinaviji za liste izborne jedinice prema mjestu prebivališta u domovini (1. do 10. izborna jedinica) odnosno za listu u 12. izbornoj jedinici za zastupnike nacionalnih manjina.

Hrvatski državljani u Austriji imaju prigodu glasovati za zastupnike za Hrvatski sabor na osam biračkih mjesta koja su otvorena u subotu u sedam austrijskih gradova - Beču, Linzu, Salzburgu, Innsbrucku, Grazu, Klagenfurtu, te Feldkirchu.

U Beču su izborna mjesta otvorena u prostorijama konzularnog odjela Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, u Innsbrucku i Feldkirchu u uredima za održavanje konzularnih dana Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, u Klagenfurtu i Salzburgu u Hrvatskim katoličkim misijama, a u Grazu u Počasnom konzulatu Republike
Hrvatske.

Procjenjuje se da u Austriji živi 60.625 hrvatskih državljana, od
kojih je, kako se pretpostavlja, više od dvije trećine punoljetno te imaju pravo glasa. O zakonskoj provedbi izbora brinu se birački odbori, koje je imenovalo Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj glasuju za liste 11. izborne jedinice, a Hrvati koji trenutačno borave u Austriji za liste izborne jedinice prema mjestu prebivališta u domovini.

Birališta su otvorena danas u sedam sati, a bit će zatvorena u 19 sati, a tako će biti i u nedjelju.