Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otvorena birališta u BiH, Srbiji, Skandinaviji i Austriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na području Bosne i Hercegovine i Srbije u 7 sati otvorena su birališta na kojima hrvatski državljani s prebivalištem u tim zemljama mogu glasovati za novi saziv Hrvatskog sabora. Zastupnike za Hrvatski sabor biraju i Hrvati u Skandinaviji.

Za nešto više od 280 tisuća hrvatskih državljana s pravom glasa koliko ih živi u BiH bit će otvorena birališta na 124 lokacije.

Pročitajte i ovo Srna Bijuk - 1 Nema nastave Birališta u školama spremna: Za njih je srijeda nova nedjelja pa nema fizike, hrvatskog, povijesti... Ilustracija Parlamentarni izbori Neki Hrvati već danas izlaze na birališta

Najveći broj birališta, njih 54, otvoreno je na području koje pokriva Generalni konzulat u Mostaru s obzirom da je tamo koncentriran najveći broj osoba s pravom glasa.

Na teritoriju koji pokriva Generalni konzulat u Sarajevu otvoreno je 37 glasačkih mjesta a ostala su na području koje pripada Generalnom konzulatu u Banjoj Luci.

Hrvatski državljani koji žive u BiH svoje glasove za kandidate u XI izbornoj jedinici moći će dati i u nedjelju.

Birališta na teritoriju BiH i prvog i drugog dana glasovanja bit će otvorena od 7 do 19 sati. 

Birači će moći glasovati u subotu i nedjelju od 7 do 19 sati na
petnaest izbornih mjesta u Beogradu, Zemunu, Somboru, Subotici, Inđiji, Sremskoj Mitrovici, Pančevu i Janjevu na Kosovu.

Prema iznesenim podacima za parlamentarne izbore u Hrvatskoj u Srbiji se registriralo nešto više od 4200 birača.

Za one koji su su željeli glasovati u Hrvatskoj organiziran je
autobusni prijevoz iz Beograda, Novog Sada, Apatina i Sombora do njihovih biračkih mjesta, a prvi su autobusi prema Lici i Dalmaciji krenuli u petak poslije podne.

Hrvati u Skandinaviji i hrvatski građani koji su se ovog izbornog vikenda zatekli na sjeveru Europe biraju zastupnike za Hrvatski sabor u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima te u pojedinim udrugama hrvatskih iseljeničkih zajednica.

U Danskoj, Norveškoj i Finskoj dvodnevno je glasovanje organizirano u veleposlanstvima RH u Kopenhagenu, Oslu i Helsinkiju. Na Islandu nije otvoreno biračko mjesto.

Procjenjuje se da u Skandinaviji živi oko 40 tisuća Hrvata. 

Najviše ih je u Švedskoj gdje su otvorena tri biračka mjesta i to u veleposlanstvu RH u Stockholmu, u Hrvatskom društvu Velebit u Goeteborgu te u Hrvatskom društvu Croatia u Malmoeu, najjužnijem švedskom gradu u kojemu živi i najbrojnija zajednica Hrvata u Skandinaviji.

Višečlani birački odbori brinu se o regularnosti izbora te će nakon završetka glasovanja utvrditi konačne rezultate na biračkim mjestima u Skandinaviji.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj glasuju za liste 11. izborne jedinice, a Hrvati koji trenutačno borave u Skandinaviji za liste izborne jedinice prema mjestu prebivališta u domovini (1. do 10. izborna jedinica) odnosno za listu u 12. izbornoj jedinici za zastupnike nacionalnih manjina.

Hrvatski državljani u Austriji imaju prigodu glasovati za zastupnike za Hrvatski sabor na osam biračkih mjesta koja su otvorena u subotu u sedam austrijskih gradova - Beču, Linzu, Salzburgu, Innsbrucku, Grazu, Klagenfurtu, te Feldkirchu.

U Beču su izborna mjesta otvorena u prostorijama konzularnog odjela Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, u Innsbrucku i Feldkirchu u uredima za održavanje konzularnih dana Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, u Klagenfurtu i Salzburgu u Hrvatskim katoličkim misijama, a u Grazu u Počasnom konzulatu Republike
Hrvatske.

Procjenjuje se da u Austriji živi 60.625 hrvatskih državljana, od
kojih je, kako se pretpostavlja, više od dvije trećine punoljetno te imaju pravo glasa. O zakonskoj provedbi izbora brinu se birački odbori, koje je imenovalo Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj glasuju za liste 11. izborne jedinice, a Hrvati koji trenutačno borave u Austriji za liste izborne jedinice prema mjestu prebivališta u domovini.

Birališta su otvorena danas u sedam sati, a bit će zatvorena u 19 sati, a tako će biti i u nedjelju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene