Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otvorena birališta na zapadu Rusije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas u osam sati ujutro po lokalnom vremenu na zapadu Rusije otvorena su birališta za parlamentarne izbore koji se smatraju referendumom o vlasti predsjednika Vladimira Putina, nositelja izborne liste Jedinstvene Rusije, iako bi on trebao napustiti Kremlj 2008.

Prva birališta otvorena su na Čukotskom poluotoku u 8 sati u nedjelju ujutro po mjesnom vremenu (21 sat u subotu po srednjoeuropskom), a u Moskvi, Sankt Petersburgu i Smolensku birači su počeli stizati u biračke urede devet sati kasnije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Presretnut telefonski razgovor "Bolesne ljude koriste kao topovsko meso": Ruski vojnik opisuje strahote s prve linije fronte Slika nije dostupna Parlamentarni izbori Biraju i u Rusiji i Sloveniji

Osim Jedinstvene Rusije za koju će prema anketama glas dati između 62 i 67 posto birača, čini se da su samo dvije stranke osigurale ulaz u parlament, a to su komunisti (s 10 do 14 posto projiciranih glasova) i ultranacionalisti (LDPR) Vladimira Žirinovskog (između 6 do 9 posto glasova), jer izborni zakon određuje miniumum od 7 posto glasova za ulaz u Dumu.

Ukupno je 109 milijuna birača pozvano izabrati 450 zastupnika Dume na mandat od četiri godine.

U ruskoj povijesti još se nije dogodilo da predsjednik sudjeluje na parlamentarnim izborima na čelu liste stranke na vlasti, što je pretvorilo te izbore u referendum za ili protiv njegove politike i osobe.

Očekuje se da će svemoćna stranka Jedinstvena Rusija dobiti ogromnu većinu glasova, a u sadašnjoj Dumi ima 297 od 450 mjesta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene