Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U subotu su u SR Njemačkoj otvorena birališta na kojima državljani Republike Hrvatske koji su se prethodno registrirali mogu birati zastupnike Hrvatskog sabora.


Biranje se vrši na 23 biračka mjesta koja su raspoređena u
veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu i konzularnim
predstavništvima u Duesseldorfu, Frankfurtu na Majni, Hamburgu, Muenchenu i Stuttgartu.

Vezani članci Slika nije dostupna Otvorena birališta na zapadu Rusije Slika nije dostupna Otvorena birališta u BiH, Srbiji, Skandinaviji i Austriji

Prema izjavama osoblja diplomatskih predstavništava, glasovanje se odvija bez poteškoća i većih zastoja te u "očekivanom obimu". 

Nezadovoljstvo postoji kad manjeg broja građana koji su propustili registrirati se u popis birača u inozemstvu. Djelatnici konzularnih predstavništava najveću navalu na biračka mjesta očekuju u nedjelju nakon 12 sati kada u većini gradova završavaju mise na hrvatskom jeziku.

U Njemačkoj je, kako se procjenjuje, stalno nastanjeno između 250 i 330 000 državljana Republike Hrvatske.

Tijek izbora nadziru birački odbori, koje je prethodno imenovalo Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj glasuju za liste 11. izborne jedinice, a državljani Republike Hrvatske koji trenutačno borave u Njemačkoj za liste izborne jedinice prema mjestu prebivališta u domovini.

Birališta su otvorena u subotu u sedam sati, a bit će zatvorena u 19 sati. U nedjelju se biračka mjesta otvaraju kao i u domovini u sedam sati ujutro i otvorena su do 19 sati.