Kovanice eura - 2
Kovanice eura - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska narodna banka (HNB) je raspisala natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica. Otvoren je do 15. rujna, a ukupni fond naknada za natječaj iznosi najviše pola milijuna kuna.


Na natječaju za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica mogu sudjelovati sve punoljetne fizičke osobe, državljani Republike Hrvatske. Autori se na natječaj mogu javiti samostalno ili u koautorstvu s drugim fizičkim osobama. Rok za podnošenje prijedloga dizajna naličja eurokovanica je 15. rujna 2021. do 14 sati.

Euro, ilustracija Otkriveno koji će hrvatski simboli krasiti kovanice eura, odabran i prijedlog građana: "Ušao je u petorku, izbacio je Dubrovnik"

Natječaj HNB-a obuhvaća izradu prijedloga dizajna naličja eurokovanica kojim će se prikazati motivi s obveznim elementima.

Motivi za izradu dizajna naličja eurokovanica su geografska karta Hrvatske za naličje kovanice od dva eura, životinja kuna za naličje kovanice od jednog eura, Nikola Tesla za naličje kovanica od 50, 20 i 10 centi te glagoljica za naličje kovanica od pet, dva i jednog centa. U pozadini svih motiva nalazit će se šahovnica, kao najupečatljiviji dio grba Republike Hrvatske.

Također, potrebno je uključiti obvezne elemente za izradu prijedloga dizajna naličja eurokovanica koji proizlaze iz Uredbe Vijeća (EU) br. 729/2014 o apoenima i tehničkim specifikacijama eurokovanica namijenjenih za optjecaj, kao i odgovoriti na druge zahtjeve vezane uz izradu prijedloga dizajna naličja eurokovanica.

Svaki prijedlog dizajna naličja eurokovanica mora sadržavati grafički prikaz sa slikovnim i tekstualnim detaljima u uvećanoj verziji promjera 150 mm; grafički prikaz/prikaze sa slikovnim i tekstualnim detaljima u veličini kovanice nominalne vrijednosti/nominalnih vrijednosti (apoena) na koju/koje će biti apliciran određen motiv, te tekstualni opis prikaza prijedloga dizajna naličja eurokovanica.

Za svaki pojedini motiv sudionik može dostaviti najviše pet različitih prijedloga dizajna naličja eurokovanica.

Ukupni fond naknada za natječaj iznosi najviše 500.000 kuna koji će se isplaćivati za tri najuspješnija prijedloga dizajna naličja eurokovanica po pojedinom motivu, i to za prvorangirani dizajn 70.000 kuna, drugorangirani dizajn 35.000 kuna i trećerangirani dizajn 20.000 kuna.

10. sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura - 4 Novi sastanak Nacionalnog vijeća za euro: "Može se očekivati i veći porast plaća..."

Svi pristigli natječajni radovi bit će ocjenjivani anonimno, a najuspješniji prijedlozi dizajna svakog motiva upućuju se Vijeću Europske unije, Europskoj komisiji i državama članicama čija je valuta euro. Ako u roku od sedam dana od podnošenja prijedloga dizajna naličja eurokovanica nije dostavljeno obrazloženo mišljenje ili negativna ocjena, smatra se da je Vijeće Europske unije odobrilo dizajn naličja eurokovanica sljedećeg dana od isteka roka od sedam dana.

HNB donosi odluku o konačnom odabiru dizajna naličja eurokovanica, čime se ovaj otvoreni natječaj smatra završenim, zaključuje se u priopćenju središnje banke.

Izrada optjecajnoga kovanog novca eura i centa s hrvatskom nacionalnom stranom trebala bi započeti najranije šest mjeseci prije dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća EU da RH uvodi euro.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju