Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stari zanati

Otvoren 13. Markov sajam na Trgu bana Jelačića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Trgu bana Jelačića će svoje proizvode i stare zanate predstaviti 60-ak izlagača, a uz kovače, lončare, limare, stolare, sitare i druge, na sajmu će 'oživjeti' vitezovi i kmetovi te ostali srednjovjekovni likovi.

U okviru sajma starih zanata koji će biti otvoren do nedjelje, 26. kolovoza, održat će se i 2. Festival renesansne glazbe. 'Markov sajam pomalo postaje zaštiti znak i gospodarsko-kulturna manifestacija Grada Zagreba koja se ove godine idealno uklopila u Zagrebačko kulturno ljeto', rekao je gradonačelnik Bandić podsjetivši da je zagrebačka ljetna kulturna ponuda započela otvaranjem Ljetne pozornice kina Tuškanac.

Pročitajte i ovo Praznik rada na Bundeku zabava od jutra FOTOGALERIJA Grah, glazba i roštiljanje: Građani širom zemlje slave Praznik rada Karla Trstenjak i Luka Juroš - 1 Više sati u predškoli Pročelnik Juroš o uvođenju male škole u metropoli: "Pozdravljamo, ali ovo trenutno nije izvedivo ni u Zagrebu, ni u Hrvatskoj"

>> Otvoren Floraart na Bundeku

Bandić je ocijenio da se Markovim sajmom, s jedne strane, potiče i promiče zanatstvo i tradicijski obrti, a s druge strane ima i kulturno značenje jer će se posjetiteljima predstaviti rad kulturnih i umjetničkih društava Zagreba i okolice.

'Hrvatska i Zagreb takvim će manifestacijama odnosno tradicijskim zanatima, običajima i kulturom obogatiti Europu', ocijenio je zagrebački gradonačelnik izrazivši nadu da će i sudionici i posjetitelji moći izdržati na velikim vrućinama ovih dana. 'To se zaboravi, kad je nešto dobro', poručio je otvarajući Sajam starih zanata u organizaciji 'Kraljeva ulice' i Turističkih zajednica Zagreba i Koprivnice.

Direktor Turističke zajednice Grada Koprivnice Renato Labazan naveo je kako su oni zaduženi za povijesni dio Markovog sajma, stare obrte, trgovce i 'likove' koji su šetali srednjovjekovnim trgovima i sajmovima sa drvenim ringišpilom i kmetskim stolcima. Ujedno je najavio Renesansni fesival 1. i 2. rujna u Koprivnici na kojem će kasni srednjovjekovni život prikazati tisuću kostimiranih sudionika iz deset zemalja.

Na Markovu sajmu sudjeluje i slikar Ivan Andrašić koji se transforimirao u renesansnog slikara i na štafelaju slika starim tehnikama te sitar i rešetar Stjepan Čižmek koji 'glumi' kmeta. 'Sita i rešeta', uzvikuje glasno pozivajući Zagrepčane na Sajam starih zanata. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene