U Osijeku masovno ugibaju golubovi. Azil Osijek objavio je fotografije i informaciju da su golubovi otrovani te upozorio vlasnike kućnih ljubimaca da im se ne približavaju. O sumnjivom bijelom prahu izvijestio je i Dnevnik Nove TV u četvrtak.

Galerija


''Ovo je pakao, prepun je grad mrtvih i polumrtvih golubova. Okolo ih još razvlače i jedu mačke koje će se tako također otrovati! Zasad pronađeni živi golubovi sa simptomima trovanja na trgu i pred kinom odvezeni su veterinaru i na skrbi kod naših volontera. Ali ne moramo vam valjda pričati o tome kako nemamo mjesta niti ikakve uvjete za liječenje stotina golubova. Svatko može valjda barem jednoga staviti u kutiju i odnijeti kući. Bitno da su na toplom. Situacija je alarmantna, pomoći možete i vi. Aktivni ugljen (ima ga u svakoj ljekarni) pomiješati sa fiziološkom otopinom (također u ljekarnama u slobodnoj prodaji) i davati špricom na usta. One kritičnije odvesti veterinaru na terapiju k vitaminom. Uz najbolju volju nećemo moći pomoći svima te ih smjestiti'', objavio je Azil Osijek-volonteri na svojoj Facebook stranici. Stanovnici svjedoče da s krovova zgrada padaju mrtvi golubovi.

Vezani članci Osijek na nogama zbog mogućih trovanja (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Stigli prvi djelomični nalazi: Golubove na ulicama Osijeka nije ubila ptičja gripa Slika nije dostupna Problem velikog broja napuštenih pasa i nesavjesnih vlasnika

O sumnjivom bijelom prahu izvijestio je i Dnevnik Nove TV u četvrtak.

Prije dva dana na Facebook stranici objavljena je informacija da po Osijeku posvuda ima otrova. Brojni su i psi koji su završili u veterinarskim stanicama zbog otorva na ulicama.

Objavljene su i lokacije na kojima je pronađen otrov:

- Pseći park na Sjenjaku
- Radićeva ulica (kod semafora)
- Gornjodravska obala (pseći park)
- Kod kampusa
- Na Bosutskom
- Kod Konjičkog
- Oko Doma zdravlja kod Drvengrada i u Tvrđi

Životinje su otrovane tvari za koju veterinari sumnjaju da je otrov za štakore. Policija, Unikom, djelatnici Cosmosola i Vetama okupili su se na nathodniku pokraj Željezničkog kolodvora nakon dojave 23-godišnjaka koji je, pronašavši bijeli prah, alarmirao službu 112, piše Glas Slavonije.

Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka. naglašava kako se ta tvar nipošto ne može dovesti u vezu s gradskom deratizacijom. Naime, osim što je u mamcima, otrov koji tijekom deratizacije postavljaju nadležne službe upečatljive je narančaste boje i postavljen je u kutijicama.

Veterinarska ambulanta Vetam, tvar izuzetu na nathodniku poslat će u Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping u Zagreb, potvrdio je direktor Vetama Dejan Todorović.