Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Velika porezna prijevara 'teška' 12,4 milijuna kuna u koju su upletene 22 zagrebačke tvrtke i dva obrta otkrivena je u višemjesečnoj policijskoj akciji, a sumnja se da je 34-godišnji organizator prijevare za sebe i druge nezakonito pribavio 11 milijuna kuna.


Zagrebačka policija danas je izvijestila da je lani započetom istragom u suradnji s Financijskom policijom otkrila da je 34-godišnji osumnjičenik M.J., na poticaj dviju osoba 34-godišnjeg D.Š. i 40-godišnjeg S.K., osnovao tvrtku i kao njezin direktor od sredine 2006., pa do kraja 2007. izradio i potpisao 178 lažnih računa za fiktivnu isporuku roba i obavljene usluge u iznosu od gotovo 13 milijuna kuna. Na temelju tih računa 22 tvrtke i dva obrta uplatili su novac na žiro račun njegove tvrtke, a on je potom u više navrata podigao ukupno 11 milijuna kuna. Novac nije iskoristio za poslovanje tvrtke već ga je podijelio s drugim sudionicima prijevare.

Vezani članci Policija, ilustracija Nakon priče u Provjerenom dolijala besramna prevarantica: Lagala da je medicinska sestra pa uzela novac za testiranje na koronu, unajmljivala apartmane i bježala bez plaćanja... Milan Bandić Vještakinja dala iskaz u aferi Agram: Nepravilnosti u troškovnicima, pogodovalo se Pripuzovoj CIOS grupi

Kako bi prikrio kriminal svjesno nije vodio trgovačke i poslovne knjige, a što je po zakonu bio dužan, niti je Financijskoj policiji tijekom nadzora dostavio potrebnu poslovnu dokumentaciju.

Odgovorni državni proračun zakinuli za 20 tisuća kuna

Policija je objavila samo inicijale osumnjičenih, no iz izvora bliskog istrazi Hina doznaje da je prvoosumnjičeni Marko Jagušt koji je sredinom srpnja 2006. osnovao tvrtku 'Jaguš'" s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna.

Policija je i protiv odgovornih osoba tvrtaka koji su sudjelovali u prijevari tužiteljstvu podnijela posebno izvješće, prijavivši ih za zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Kako bi izbjegli plaćanje poreznih i drugih davanja oni su temeljem lažnih računa tvrtke 'Jagušt' neosnovano iskazali pretporez i umanjili poreznu obvezu, čime su sebi pribavili korist, a državni proračun zakinuli za 12,4 milijuna kuna, tvrde u policiji.

Isto su navodno radile i odgovorne osobe u dva zagrebačka obrta koje su prijavljene za utaju poreza i drugih davanja.