Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ubojstvo vs. marihuana

Otkrivamo zašto je Smiljana Srnec privedena bez lisica, a Huanito Luksetić je bio vezan

Huanito Luksetić osuđen na dvije godine zatvora (Foto; Dnevnik.hr) - 1
Huanito Luksetić osuđen na dvije godine zatvora (Foto; Dnevnik.hr) - 1
Aktualno Galerija +0 Huanito Luksetić osuđen na dvije godine zatvora (Foto; Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/1 >>
Društvene mreže užarile su se zbog fotografija na kojima se vidi da je osumnjičena za stravično ubojstvo u Međimurju privedena bez lisica, a Huanito Luksetić zbog marihuane je imao vezane ruke. Doznali smo zašto.

Prema Zakonu o policijskim postupcima i ovlastima i Pravilniku o načinu postupanja policijskih službenika između ostalog se navodi:

Pročitajte i ovo Ivan Pernar u tijeku istraživanje Policija privela Pernara pred školom, ravnatelj: "Htio je djecu pitati o javnom samosnimanju i ozljeđivanju spolovila" Priveden Vjekoslav Potočanac - 1 da ne utječe na svjedoke FOTO Sud odlučio: Bivši ravnatelj Županijskog Centra za socijalnu skrb zbog prijave za nasilje u obitelji ide u istražni zatvor

Sredstvima za vezivanje ograničava se pokretljivost tijela određene osobe vezivanjem ruku na leđa, uporabom propisanih sredstava za vezivanje (lisica) ili drugih prikladnih sredstva (remen, uže, zatezna traka i sl.).

Iznimno od stavka 1. ovog članka, ako za to postoje opravdani razlozi, kada je osoba pod nadzorom najmanje dvojice policijskih službenika, osobi se mogu vezati ruke sprijeda.

Kada uporabom sredstava za vezivanje iz stavka 1. ovog članka nije postignuta svrha vezivanja, mogu se vezati i noge.

Policijski službenik vezat će osobu koju privodi, dovodi i uhićenu osobu, ako prijeti opasnost od bijega, otpora ili napada te osobe na policijskog službenika, njezina samoozljeđivanja ili ozljeđivanja druge osobe.


Iz toga proizlazi da policijac na terenu donese sigurnosnu procjenu i odluči hoće li se osoba vezati ili neće.

''U slučaju privođenja Smiljane Srnec u zgradu Županijskog suda u Varaždinu, međimurski policajci odlučili su da nema potrebe upotrijebiti sredstva za vezivanje jer navedena osoba niti u jednom trenutku nije iskazivala namjeru otpora, napada, bijega, samoozljeđivanja ili ozljeđivanja druge osobe'', rekao je za DNEVNIK.hr glasnogovornik PU međimurske Nenad Risek. Dodao je da odluka nema nikakve veze s tim o kakvom se kaznenom djelu radi, nego samo i isključivo o ponašanju osobe koja se privodi.

''Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske primijenili su policijsku ovlast privođenja prema svim pravilima, odnosno sukladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (opisano u čl. 85.) i Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika (opisano u čl. 3.)'', šturo su nam odgovorili iz Primorsko-goranske policije zašto su prilikom privođenja Huanita Luksetića 2014. godine koristili sredstva prisile, odnosno lisice.

Luksetićev odvjetnik Vladimir Gredelj i danas se čudi zašto su njegovu klijentu stavili lisice. ''Pa on je gospodin za mnoge u ovoj zemlji'', kaže Gredelj i dodaje da je u Huanitovu slučaju ''stražar koji radi u zatvoru tako tad odlučio''.
''Bez ikakva razloga'', zaključio je odvjetnik.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene