Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posao ne možete dobiti bez radnog iskustva, a radno iskustvo bez posla. Portal MojPosao.net daje vam nudi pomoć, odnosno najbolje odgovore na komentar potencijalnog poslodavca - 'Nemate dovoljno iskustva.'


Zasigurno ste se u potrazi za poslom nebrojeno puta našli u 'začaranom krugu' - posla nema bez radnog iskustva, a iskustva nemate, jer ste premladi ili u vašoj struci nema posla, pa tražite drugdje itd. i tome slično. Portal MojPosao.net donosi niz odličnih savjeta kako prekinuti taj 'začarani krug' i što reći kad potencijalni poslodavac pokrene temu 'Nemate dovoljno iskustva..'.

Složite se

Vezani članci Imali su jedan posao Mozak na pašu: Imali su samo jedan posao, ali ni njega nisu uspjeli obaviti kako treba Skidanje na poslu Mnogi njihovi kolege rade od kuće pa su iskoristile prazne urede za zločestu zabavu

Kad vas poslodavac zamoli da objasnite svoj nedostatak radnog iskustva, primijenite sljedeću taktiku: isprava se složite s njim - 'Slažem se s vama, kao što ste već vidjeli u mom životopisu, nemam baš iskustva u ovom području. Pa ipak…'.  Kad se složite sa sugovornikovom tezom, zapravo postižete to je da je spreman bez predrasuda saslušati vaše argumente. I tada imate priliku istaknuti one svoje vještine,  zbog kojih smatrate da biste itekako mogli obavljati posao za koji ste se prijavili.

>>Evo još jednog načina kako naći posao!

Istražite

Kada vas zanima posao u kojem nemate radnog iskustva dobro je proučiti taj sektor, pronaći korisne informacije o njemu online i provjeriti koji su autori o tom području nešto pisali iu slično. Na temelju toga možete reći : 'Istina je da nemam radnog iskustva, ali imao sam priliku pročitati /proučiti knjigu (XY), rad gospodina X (recimo, vlasnika tvrtke u koju ste došli na razgovor). Ni on u početku nije imao iskustva u tom području kada je počeo raditi u tvrtci, a evo, pogledajte kakav je uspješnu kompaniju osnovao.' Poslodavac na ovakav odgovor nema što reći, jer vaša izjava je pozitivna i informativnog karaktera. 

Obvežite se

Nedostatak radnog iskustva ne znači da niste u toku s promjenama. Pokažite da ste kroz svoje dosadašnje hobije, obrazovanje ili bivše poslove, ako ih ima, itekako radili na razvijanju vještina koje su potrebne za obavljanje ovog posla. Spomenite stranice, vijesti, portale ili blogove kroz koje pratite ovo stručno područje. Poznajete li ljude koji se ovim poslom bave i s kojima ste o tome puno pričali? Objasnite da niste ovdje zato, jer ste 'pali s Marsa'  već zato,  jer znate što želite. Možete to istaknuti već u samoj molbi. Npr. 'Svjestan sam da nemam radnog iskustva u ovom području, ali smatram da…'

U nastavku rečenice nemojte govoriti o tome da ste motivirani i da vas to zanima već istaknite jednu vještinu koja dokazuje da ste s razlogom odabrali prijavu na ovaj oglas.

Preokrenite ploču

Kada poslodavac primijeti da je vaš životopis 'siromašan', možete jednostavno reći: 'To je i razlog zašto sam se prijavio na oglas u vašoj tvrtki, jer smatram da imate dobru radnu atmosferu i da puno ulažete u ljude, pa vjerujem kako bi ovo bio idealno mjesto za stjecanje prvog radnog iskustva / u ovom području.' Naravno, da biste ovu tvrdnju potkrijepili, morat ćete istražiti tvrtku i njezinu poslovnu politiku kako biste, na temelju toga, vrlo precizno objasnili da zaista iskreno mislite to što govorite. Klonite se fraza i  budite vrlo konkretni.  i sve potkrijepite informacijama.

Ako poslodavca uspijete umiriti i ostaviti pozitivan dojam, činjenica da vam nedostaje radnog iskustva ne bi trebala predstavljati ozbiljnu prepreku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju