Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Otete djevojčice traže Francuska i Interpol

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U potragu za djevojčicama Larom i Sarom, kćerima bivšeg diplomata Ljubomira Čučića, osumnjičenog da ih je nezakonito oduzeo bivšoj supruzi Magali Boers uključio se Interpol.

U Hrvatsku je iz Francuske došao i službeni zahtjev za vraćanje oduzetih djevojčica, izvijestila je danas Višnja Drenški Lasan, odvjetnica Magali Boers.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka Županijskog suda Čučić oslobođen optužbi za otmicu svojih kćeri Slika nije dostupna Djevojčice kod majke, Čučić ostaje u pritvoru

Uz odvjetnicu na konferenciji za novinare pojavila se i bivša
Čučićeva supruga koja tvrdi da kćeri nije čula od 26. srpnja, kada su zadnji put razgovarale telefonom.

U Hrvatskoj planira ostati dok se ne razjasni cijela situacija o
djevojčicama za kojima neuspješno već danima traga hrvatska, ali i međunarodna policija.

>> Ljubomir Čučić vikao na novinare

>> Čučić skriva djevojčice od majke

"Djevojčice su se ovakve situacije i ranije bojale, a ja sam im
govorila da ću u slučaju da ih otac želi zadržati odmah doći po njih i odvesti ih kući", kazala je majka koja je u nedjelju navečer došla u Hrvatsku u potragu za svojim kćerima.

O cijelom je slučaju izvijestila i francusko veleposlanstvo, budući su djevojčice francuske državljanke, a pomoć je potražila i od odvjetnika u svojoj domovini.

Po riječima njene zagrebačke odvjetnice, francuski su pravnici izvijestili hrvatsku stranu da je Čučić povrijedio odredbe Haške konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djece. 

Francuski je zahtjev upućen Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi koje je odgovorno da se u Hrvatskoj provede postupak utvrđivanja kako su djeca odvedena te postupak njihova povrata, kazala je Drenški Lasan.

"Pokrenuta je međunarodna procedura i djevojčice bi trebale biti vraćene u Francusku", ustvrdila je odvjetnica.

Podsjetila je i da je Čučić od rastave već oduzeo jednu od kćeri i skrivao je u Sloveniji i Grčkoj, zbog čega je i u ovom slučaju u potragu uključen Interpol.

Megali Boers je odbacila tvrdnje bivšeg supruga koji tvrdi da ju je nazvao kako bi stvari riješili razgovorom.

Njena odvjetnica dodala je da se razgovarati trebalo 2. kolovoza, kada je Čučić djecu trebao vratiti majci, a ne više od mjesec dana nakon roka koji je prilikom razvoda odredio sud.

"Sada 4. rujna postoji sustav koji takvu situaciju treba
razriješiti", kazala je odvjetnica. Ona smatra da je policija trebala pretražiti kuću u Petrinji gdje Čučić boravi te joj nije jasno zbog čega je istražni sudac takav zahtjev odbio.

Budući je sudac izrazio neslaganje s pretragom, izvanraspravno vijeće po službenoj dužnosti mora razmotriti tu odluku, doznaje se na sisačkom Županijskom sudu nadležnom za ovaj slučaj. Predsjednik suda Ivan Veršić očekuje da će vijeće o tome odlučivati sutra.

Inače, izvanraspravno vijeće je odbilo žalbu tužiteljstva na odluku istražnog suca koji u nedjelju navečer Čučića nije zadržao u pritvoru, nakon što je priveden uz prijavu za kazneno djelo oduzimanja djeteta ili malodobne osobe.

Čučić niti pred istražnim sucem nije želio reči gdje su djevojčice koje je 2. kolovoza trebao vratiti u Francusku. On, naime, ne priznaje francusku brakorazvodnu parnicu i odluke tamošnjeg suda jer smatra da se službeno mora razvesti u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene