Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrazito nezadovoljan

Otac ubijenog Britanca: Ljut sam na vaše pravosuđe!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan otac danas je u Splitu tražio pravdu za ubojstvo svoga sina prije 13 godina. Doputovao je iz Velike Britanije u nadi da će dočekati presudu, ali to baš i ne ide tako lako. Pokrenuo je i postupak na međunarodnom sudu za ljudska prava u Strasburgu vjerujući da će to ubrzati sporu hrvatsku pravdu.

Ovo se mora završiti rekao je izmoreni otac Simona Jeansa, vojnika IFOR-a koji je ubijen još prije trinaest godina. A to vrijeme nije bilo dovoljno hrvatskom sudstvu da se donese pravomoćna presuda. Terry Jeans, čovjek koji je svoj život sada posvetio ovom postupku, ogorčen je stavom prijašnjih sudaca. ' Sudac koji je prije trebao voditi taj postupak rekao je, u pismu koje sam dobio od odvjetnika, da je prezaposlen ostalim bitnim slučajevima. E pa ja mislim da je ubojstvo moga sina bitno, ali po njemu nije', rekao je razočarani otac Terry.

Pročitajte i ovo Ohad Munder poletio ocu u zagrljaj bio u zatočeništvu hamasa VIDEO Pogledajte dirljivi trenutak u kojem je oteti dječak nakon sedam tjedana poletio ocu u zagrljaj Slika nije dostupna Ubijen prije 13 godina Split: Počelo treće suđenje za ubojstvo mladog Britanca

>> Split: Počelo treće suđenje za ubojstvo mladog Britanca

U sudnici bez prevoditelja

22-godišnji Simon ubijen je u tučnjavi s lokalnim mladićima u Kaštelima 96-ste godine, pri čemu je dobio udarac kamenom pločom u glavu. Za udarac su optužili Deana Škaru. No, on je dvaput nepravomoćno oslobođen, a četvorica njegovih prijatelja osuđeni su za sudjelovanje u tučnjavi. Kako je moguće da sve to tako dugo traje, čudi se ožalošćeni otac koji za hrvatske sudove nema lijepih riječi. ' Ostavljali su me u sudnici bez prevoditelja, što je loše. Da je riječ o hrvatskim građanima u Engleskoj o njima bi se brinuli. Stoga stvarno sam ljut na pravosudni sustav Hrvatske i mislim da se neće nikada promijeniti', zaključio je Terry.

Smatra da je postupak ipak sada ponovno počeo samo zato što se obratio i Sudu za ljudska prava u Strasburgu. ' Taj sud neće utjecati na ishod predmeta on će samo pokušat prisilit sud da to u što kraćem roku riješi. A to je ono što mog klijenta najviše mori', rekao nam je Toni Vukičević, opunomoćenik Terry Jeansa. Iduće ročište zakazano je 27. siječnja, a Jeans tvrdi da će na njemu sigurno biti.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene